Hatalmas, megfoghatatlan, dél-kínai és rengeteg van a Balatonban

Infostart
2007. augusztus 14. 07:42
Túlszaporodtak a Balatonban a dél-kínai busák. A halfajta hatalmasra megnő, nehezen horgászható és halászható, viszont akadályozza a ponty és a keszeg terjedését.

A Balatoni Halászati Zrt. szakértői szerint a tó halállományának felét ez a fajta teszi ki. Az erős, több tíz kilósra is megnövő hal nehezen horgászható és szakemberek szerint még halászata is gondot okoz.

A busákat a hetvenes években víztisztítás céljából telepítették a tóba, de azóta meghatározóvá vált a szerepe a Balatonban.

A Magyar Nemzet által megszólaltatott szakértők úgy vélik: a túlszaporodott busa kevés esélyt ad a ponty, a keszeg és az őshonos fajták állományának bővüléséhez és ez gátolja a horgászturizmus fellendülését is.

A Balatoni Halászati Zrt. is csak állami dotáció mellett tudja biztosítani a lehalászást, ám ha az csak a mai ütemben folyik tovább, még sokáig a busa lesz meghatározó faj a tóban és hiába várjuk az őshonos halak elszaporodását.

A lap szerint megoldásnak tűnik a szívbarát busahús idén kezdett népszerűsítése, mert a fogyasztás felfutásával gazdaságossá válna a lehalászás.