Kihasználatlanok a kórházakban a krónikus ágyak

Infostart
2007. augusztus 13. 19:40
Áprilisban az Egészségügyi Minisztérium a legtöbb kórházban jelentősen növelte a krónikus ágyak számát, sok helyen azonban az ágyak jó része kihasználatlan.

A kormányzat április 1-jével jelentős átalakítást valósított meg a kórházakban. Szinte mindenhol csökkent az aktív ágyak száma, amelyekből sok helyen krónikus vagy rehabilitációs célokat szolgáló ágyak lettek.

A kórházak jelentős része bírálta a lépést, elsősorban azért, mert kevesellték a gyógyítást szolgáló aktív ágyakat. Mára azonban kiderült, hogy a döntés másik fele sem volt túl szerencsés, azaz feleslegesen nőtt a krónikus ellátásra szolgáló férőhelyek száma.

A Baranya Megyei Kórházban az átalakítás előtt 124 krónikus ágy volt, a főigazgató szerint azonban akkor sem használták ki ezeket teljes mértékben. Ruzsa Csaba az InfoRádióban azt mondta: április 1-je előtt is alig több mint 100 ágyat használt az intézmény.

Az átalakítás után azonban a krónikus ágyak számra 275-re nőtt, miközben az itt ellátott emberek száma nem emelkedett. A főigazgató úgy fogalmazott: a döntéshozók túllőttek a célon az ágyszám meghatározásakor.

A főigazgató elmondta azt is, hogy most kaptak forrást a rehabilitációs részleg felújítására, ám jelezték a tárcának, hogy nincs szükségük az ágyak csaknem felére.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást