Szent-Iványi: Koalíciós egyeztetés szükséges a vízumkérdésről

Infostart
2007. augusztus 12. 11:45
Technikai okok miatt nem csatlakozott Magyarország a régió országainak az amerikai vízummentességről szóló egyezményéhez, mondta Szent-Iványi István, a Szabad Demokraták Szövetsége külügyi kabinetjének vezetője. Hozzátette, a vízumkérdésről koalíciós egyeztetésre lenne szükség.

Az SZDSZ értetlenül állt a döntés előtt, mert a párt véleménye szerint Budapestnek szorosan együtt kell működnie azokkal az országokkal, amelyekkel közösek az érdekeink - hangsúlyozta az InfoRádiónak nyilatkozva Szent-Iványi István, aki úgy vélekedett: a létező "vízum-koalíciót" érdekünk fenntartani, mert csak együtt tudjuk minél előbb elérni a vízummentességet.

"Elképzelhetőnek tartjuk, hogy van különleges, méltányolandó oka annak, hogy Magyarország nem csatlakozott - csak azt nem tudjuk, mi az" - figyelmeztetett a politikus. A külön jegyzék ugyanis azt a látszatot kelti, mint ha Magyarországnak ebben az ügyben mások lennének az érdekei, holott ez nem így van - tette hozzá.

Göncz Kinga külügyminiszterrel azért nem egyeztettek, mert a tárca szerint ez technikai kérdés, s mint ilyen, nem igényel koalíciós tárgyalást. Ez egy ilyen jellegű döntésre általában igaz lehet, de a vízumügyben folytatott magyar politika meghatározására nem - vélekedett Szent-Iványi István, aki szerint az egyeztetés akár szélesebb - a parlamenti pártokat felölelő - legyen.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást