Guargumi: csokis szójaitalt rendeltek vissza a piacról

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 12. 12:58
A német anyacég visszahívta a Natumi csokis szójaitalt valamennyi üzletből, köztük a magyarországi boltokból is, mert guargumi-adalékot tartalmaz - Bognár Lajos helyettes főállatorvos.

A termékre az uniós élelmiszerbiztonsági riasztási rendszer hívta fel a figyelmet, e szerint bár egyelőre nem erősíthető meg, de nem is zárható ki, hogy szennyezett volt a guargumi - mondta el a szakember. A terméket forgalmazó Herba Hungary honlapján azonban az olvasható, hogy szennyezett volt az a guargumi, amelyet a termékhez adagoltak.

A forgalmazó a honlapján arról tájékoztatja a vásárlókat, hogy a Natumi Sojadrink Schoko 1 literes termék gyártása során kis mennyiségben felhasználtak dioxinnal szennyezett E412-es adalékanyagot, ezért a terméket a gyártó visszahívta a boltokból. A termék nem jelent veszélyt az egészségre, mivel igen kevés adalékanyagot használnak fel a gyártás során.

A forgalmazó arra kéri továbbá a vásárlókat, hogy az említett 2008. január 14-i lejáratú szójaitalt ne fogyasszák, valamint azt is közlik, hogy azt más ízesítésű termékre kicserélik.

A szakember hozzátette: a terméket a német hatóságok vizsgálták. A magyar hatóságok a forgalmazó, Herba Hungary nyilvántartását vizsgálják majd, azt, hogy milyen terméket hozott be, milyen termékszámmal, azok hova kerültek, illetve az áru visszahívása hogyan történt - mondta el Bognár Lajos.