Az SZDSZ nem érti a magyar külügyminisztert

Infostart
2007. augusztus 11. 15:56
A Szabad Demokraták Szövetsége nem érti, hogy Magyarország miért nem írta alá az amerikai vízummentesség kiterjesztése érdekében a régió országai által kidolgozott jegyzéket.

Szent-Iványi István, az SZDSZ Külügyi Kabinetjének vezetője közleményében hangsúlyozta: eddig sem a kormány, sem a Külügyminisztérium nem közölte a döntés elfogadható indokait.

A politikus azt mondta: a szabad demokraták szerint a régió minden országának érdeke a közös fellépés a vízummentesség elérése ügyében.

A Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország által aláírt közös nyilatkozatot Washingtonban tették közzé csütörtökön.

A hat NATO-tagállam szerint a vártnál kevesebbet nyújt az amerikai vízummentesség kibővítéséről szóló törvény, amelyet július végén fogadott el a kongresszus.

A külügyminiszter szerint nincs üzenete annak, hogy Magyarország nem írta alá a tiltakozó jegyzéket. Göncz Kinga az InfoRádiónak azt mondta: az Egyesült Államok a vízummentességet kétoldalú megállapodások útján adja majd meg.