Újabb termékekről derült ki, hogy nem tartalmaznak dioxint

Infostart
2007. augusztus 10. 12:38
Nem tartalmaz dioxinnal szennyezett guar-gumit a Fornetti egyik terméke sem - jelentette be az országos főállatorvos. A laboratóriumi vizsgálatok a többi cég esetében még tartanak.

Az országos főállatorvos elmondta: a Friesland Hungária Zrt. már a jövő hétre várható vizsgálati eredmény közzététele előtt visszavonta a boltokból két termékét a dioxinszennyezés gyanúja miatt.

Az intézkedés a cég Túróvarázs és a sárgabarackos Krémes duó elnevezésű terméket érintette.

Süth Miklós emlékeztetett arra: eddig 343 cég jelentkezett a vizsgálatokra; jelenleg 16 vállalkozás 50 mintáját ellenőrzik.

Az országos főállatorvos hozzátette: meggyorsíthatja a laboratóriumi munkát, hogy elegendő minta esetén pentaklórfenolt is kereshetnek, mert ennek az anyagnak a jelenléte kizárja a dioxin meglétét, vizsgálata pedig gyorsabb és olcsóbb.

Süth Miklós szólt arról is, hogy a magyar hatóságok eljárása szigorúnak tűnhet az uniós államok gyarkorlatához képest, de - mint mondta - ebben az ügyben nincs lehetőség mérlegelni.

Ha egy termék esetében bebizonyosodik, hogy előállításához az Indiából származó, dioxinnal szennyezett adalékanyagot használták, akkor azt a boltokból azonnal visszavonják.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást