Veszélyes hulladék a magas dioxintartalmú élelmiszer

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 9. 16:55
Ha 0,1 százaléknál több a dioxin az élelmiszerben vagy az élelmiszer- adalékban, akkor veszélyes hulladéknak minősül, és az erre vonatkozó előírások szerint kell ártalmatlanítani - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A tárca azonnali adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő és szakmai iránymutatást adott a felügyelete alá tartozó hulladékártalmatlanító létesítményeknek a dioxinnal szennyezett guargumival kapcsolatban.

A minisztérium álláspontja szerint a hulladékká vált élelmiszert a tárca felügyelete alá tartozó ártalmatlanító létesítményekben - hulladékégetőkben - kell megsemmisíteni. Az elkülönített, megsemmisítésre kötelezett élelmiszernek a tárolási, szállítási, őrzési és megsemmisítési költségeit a hulladék tulajdonosa viseli.

A tárca intézkedéseiről értesítette a kérdésben érintett társ szervezeteket: az ÁNTSZ-t, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomásokat, a VPOP-t, az Országos Borminősítő Intézetet, valamint a rendőrséget.