Találgatás, hogy belebukhat az iratlopásba az NNI vezetője - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. augusztus 9. 19:10
Találgatásnak nevezte az országos rendőrfőkapitány azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az iratlopási ügy miatt leváltják a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőit. Bencze József azt mondta: meg kell várni a vizsgálat lezárását, mert a felelősség kérdésében csak akkor lehet dönteni.

Az országos rendőrfőkapitány közölte: a Nemzeti Nyomozó Irodánál átfogó vizsgálatot rendelt el, a konkrét ügyben pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság végzi a nyomozást.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kedden jelentette be, hogy a szervezettől egy újságíróhoz került egy államtitoknak minősülő irat; az ügyben egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik a vizsgálat.

Senkit nem kell elbocsátani az integráció miatt


A tervek szerint halad a határőrség és a rendőrség integrációja - közölte igazságügyi és rendészeti miniszter. Takács Albert az InfoRádióban azt mondta: a kormánydöntés értelmében az új rendőrségnek december 31-éig kell létrejönnie. Hozzátette: a szervezet létszáma 45 ezer fő lesz, így várhatóan egyetlen dolgozót sem kell elküldeni a jelenlegi állományból. Hangsúlyozta: személyi kérdésekről még nem döntöttek, így nem tudni, hogy ki vagy kik lesznek az országos rendőrfőkapitány helyettesei az integráció után.

Hálapénz = korrupció

Illegális jövedelemnek és a korrupció egyik formájának nevezte a hálapénzt az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes azt mondta: az orvosoknak meg kellene fizetniük az adót a paraszolvencia után.

A miniszter arról is beszélt, hogy az egynapos műtéti ellátás jelentős megtakarítást jelente a kórházaknak. Közölte: az ellátásért - függetlenül attól, hogy az egy- vagy többnapos kórházi tartózkodást jelent - ugyanannyit fizet a társadalombiztosítás.

A Fidesz szerint le kell állítani az egészségügy reformját. Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere az InfoRádióban azt mondta: a kórházak adósságállománya elérte a 60 milliárd forintot, ellehetetlenült az ügyeleti szolgálat, és egyre hosszabbak a várólisták.

Százmilliárd kukoricára

100 milliárd forintot kér a kormánytól az idei kukoricatermés felvásárlására Battonya térségének szocialista országgyűlési képviselője. Karsai József elmondta: az aszály miatt kialakult magas, tonnánkénti 55-60 ezer forintos takarmányárak már megfizethetetlenek az állattartók számára. A politikus szerint a kormányzati negyedre szánt forrást kellene a felvásárlás céljaira átcsoportosítani.

Marad a sztrájkfenyegetés

Újabb sztrájkot helyezett kilátásba Ferihegyen a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete. Az érdekképviselet közleménye szerint a kialakult helyzetért a Budapest Airport Zrt. menedzsmentje a felelős, miután a mai tárgyaláson nem jelent meg Dimitrios Gatsonis vezérigazgató-helyettes, így nem volt lehetőség érdemi egyeztetésre a béremelésről és a sztrájkszabályzatról. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője az InfoRádióban közölte: jelenleg nincs sztrájkveszély a repülőtéren, a tárgyalások még tartanak.Elégedetlenek a nagycsaládosok

Elégedetlen az üdülési támogatások feltételrendszerével a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Szabó Endre, a szervezet elnöke azt mondta: a kedvezőtlen feltételek miatt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kiírt 500 millió forintos üdülési támogatásnak csak mintegy egytizedét tudták felhasználni. Kormosné Debreceni Zsuzsanna, a szervezet szociálpolitikai ügyvivője közölte: a kiírás alapján egyáltalán nem pályázhattak azok, aki gyest vagy gyedet kapnak.

Guargumi: visszavontak két terméket


Visszahívja a boltokból két termékét a Friesland Hungária Zrt., mivel felmerült a gyanú, hogy a tej-desszertek gyártásánál használt, Csehországból származó sárgabarack lekvár dioxinnal szennyeződhetett. Az intézkedés a Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű terméket érinti. Szautner Péter, a Freesland Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója hangsúlyozta: a döntést elővigyázatosságból, a vásárlók megnyugtatására hozták.

Csökken az infláció

Az Ecostat szerint decemberben 5,7 százalékra csökken a 12 havi infláció. A kutatóintézet legfrissebb kiadványában azt is közölte: előrejelzése szerint az év utolsó hónapjában a termelői árak 2,3 százalékkal haladják meg a 2006 decemberit. Az Ecostat a júliusi 246 forint 20 fillérrel szemben decemberre 247 forint 60 filléres euró-árfolyamot prognosztizál.

Csökkent a MOL nyeresége

A tavalyi első félévhez képest 59 százalékkal kisebb első hat havi nettó eredményről számolt be a Mol. Az olajipari társaság most nyilvánosságra hozott, nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok alapján készült tőzsdei gyorsjelentése szerint az üzleti nyereség 14, a nettó nyereség 70 százalékkal csökkent.

Vallomás: kínozták a bolgár ápolónőket

Elismerte a Líbiában éveken át fogva tartott bolgár ápolónők és a palesztin orvos megkínzását az államfő fia. Szeif al-Iszlám Kadhafi a katari székhelyű Al-Dzsazíra televíziónak azt mondta: a rendőrség elektrosokkot alkalmazott, hogy így szerezze meg a beismerő vallomást.

Az öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos nyolc évet töltött börtönben, miután azzal vádolták őket, hogy több száz gyermeket fertőztek meg szándékosan HIV-vírussal egy líbiai kórházban. Az egészségügyi dolgozók hosszas huzavona után térhettek vissza Bulgáriába, ahol az államfő kegyelmet adott nekik.