Olcsóbb népszavazást szeretne a Fidesz

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 8. 17:47
Ötpárti egyeztetést kezdeményez a Fidesz a népszavazás költségeinek csökkentéséről. Az MSZP szerint csak figyelemelterelésről van szó.

Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke emlékeztetett arra: a Fidesz szakértői által készített, korábban már ismertetett javaslatok célja, hogy minden országos választás, így a népszavazás állami lebonyolítási költségei is egymilliárd forinttal csökkenthetők legyenek.

A politikus úgy vélte: elsősorban az informatikai és nyomdai beszerzések országgyűlési ellenőrzésével, valamint a borítékok megszüntetésével lehetne mérsékelni a költségeket. Hozzátette: csökkenteni lehetne az Országos Választási Bizottság működési költségeit is.

Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója arról számolt be: a konzultációt szeretnék a lehető legrövidebb időn belül megtartani, hogy augusztus végén, szeptember elején már tárgyalhassanak a bizottságok a javaslatokról és a parlament minél hamarabb dönthessen az ügyben.

Az MSZP szerint csak figyelemelterelés

Az MSZP a Fidesz figyelemelterelésének tartja a legnagyobb ellenzéki párt kezdeményezését, hogy a parlamenti erők egyeztessenek a népszavazási ügyekről.

Göndör István szocialista képviselő az InfoRádiónak azt mondta: álságosak a költségcsökkentésre tett fideszes javaslatok.

SZDSZ: politikai akció a nyári melegben

Az SZDSZ ügyvivője szerint a Fidesz nemtelenül és elfogadhatatlanul használja a népszavazás intézményét.

Horn Gábor az InfoRádiónak azt mondta: félő, hogy az ötpárti egyeztetésről szóló ellenzéki kezdeményezés mindössze egy politikai akció a nyári melegben.

A liberális politikus szerint nem az OVB tagok tiszteletdíján kell spórolni.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Göndör István, MSZP
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horn Gábor, SZDSZ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást