Hétmilliárd forint a gazdáknak fagykárenyhítésre

Infostart
2007. augusztus 8. 15:56
Az idén hétmilliárd forint támogatást kapnak fagykárenyhítésre az érintett gazdák a megállapodásban szereplő 9 milliárdból - közölte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Gráf József a kormányszóvivői tájékoztatón a gazdákkal kötött hétfői megegyezésre utalva azt mondta: két milliárd forint a következő nyolc évben a hitelgarancia céljait szolgálja.

A földművelésügyi minisztérium vezetője emlékeztetett arra, hogy az ötmilliárd forintos központi támogatás mellé a tárca saját keretéből ad plusz négy milliárd forint segítséget.

Gráf József felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás értelmében csak azok kaphatnak támogatást, akik beléptek a kárenyhítési alapba.

A kilenc milliárdból öt milliárd a központi költségvetés tartalékából, a maradék négy milliárd pedig a minisztérium költségvetéséből kerül ki, mondta Gráf József, aki szerint a gazdákkal folytatott tárgyalás végig csak szakmai szempontok alapján történt és sikerült belőle kizárni a politikát.

Gráf József elmondta, hogy a teljes fagykért szenvedett gazdák hektáronként 40.000 forintos egyszeri támogatást kapnak, bár a területet az érvényben lévő törvények szerint nem lehetett katasztrófa sújtotta övezetté minősíteni.

A miniszter többször is hangsúlyozta, hogy csak a - kétszer is megnyitott - kárenyhítési alaphoz csatlakozott termelők számíthatnak a segítségre, illetve azok, akik önhibájukon kívül nem tudtak csatlakozni az alaphoz.

Ezen kívül a kormány kezdeményezni fogja, hogy a fagykárt szenvedett termelőknek 80 százalékban államilag garantált hitelt nyújtsanak, Ehhez azonban parlamenti döntés és uniós jóváhagyás is kell még.

Az InfoRádiónak arra kérdésére, hogy a fagykárok után a tárca az aszálykárokat is enyhíteni kívánja-e, a miniszter azt válaszolta: most, hogy lezárta a fagykárok ügyét, hozzáfog az aszálykárokhoz.

Jakab Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke korábban a megegyezésről úgy nyilatkozott: csak részben elégedettek a megállapodással, hiszen nem tudták elérni azt a követelésüket, hogy az északkelet-magyarországi területet katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánítsák.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Font Sándor (Fidesz)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást