A roma holokausztra emlékeznek

Infostart
2007. augusztus 2. 16:43
A II. világháború roma áldozataira emlékeznek csütörtök délután Budapesten az Országos Cigány Önkormányzat székházánál és a Nehru parkban, valamint a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Bársony János kisebbségkutató az InfoRádióban az emléknap kapcsán azt mondta: a társadalomnak még nagyon sok a tennivalója.

A Cigány Világszövetség kongresszusának 1972-ben hozott határozata alapján, azért tartják augusztus 2-án a roma holokauszt nemzetközi emléknapját, mert 1944-ben ezen a napon néhány óra alatt több mint háromezer romát gyilkoltak meg az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban.

Az egykori lengyelországi láger területén lévő emlékműnél több száz túlélő és az áldozatok hozzátartozói, valamint magas rangú európai kormánytagok vettek részt a megemlékezésen.

Az egybegyűltekhez intézett levelében Janusz Kaczmarek lengyel belügyminiszter azt hangsúlyozta: fontos emlékezni arra a szenvedésre, amit a náci Németország okozott a romáknak.

Arról máig nincs pontos adat, hogy hány romát gyilkoltak meg a II. világháború idején; a különféle becslések 200 ezertől 800 ezerig terjednek.

Magyarországon is csak becslésekre hagyatkoznak: ez alapján mintegy 50-70 ezer romát ért üldöztetés a II. világháború éveiben - mondta az InfoRádiónak Bársony János kisebbségkutató.

A szakember szerint ugyan maradt fenn dokumentáció ezekből az évekből, de az csak a hatalom szemszögéből rögzíti a történteket.

Magyarországon a legvisszafogottabb becslés ötezerre, a legmagasabb becslés 15-20 ezerre teszi a halálos áldozatok számát - tette hozzá Bársony János, aki hangsúlyozta: az utóbbi években már nem csak Budapesten, de Pécsett és Várpalotán is van emlékműve a II. világháborús üldöztetésekben meggyilkolt romáknak.

A kisebbségkutató állítja: ahhoz, hogy a magyar társadalom is a helyén kezelje az akkor történteket, szembe kell nézni a rasszizmussal és a gyűlölettel. "Itt még nagyon sok a tennivaló" - mondta Bársony János.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást