Kormányülés: támogatás a fogyatékkal élőknek és Európa-politikai stratégia

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 1. 17:55
Mintegy 100 milliárd forint jut a következő években a magyarországi fogyatékkal élők helyzetének javítására - döntött a kormány szerdai ülésén, melyen elfogadták az ország Európa-politikai stratégiáját is.

Jelentős támogatást kapnak a következő években a magyarországi fogyatékosok; ennek keretében összesen mintegy 100 milliárd forintos konkrét intézkedési tervet fogadott el a kormány - jelentette be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Csizmár Gábor a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a cél az, hogy a mintegy 600 ezer fogyatékkal élőnek jobb legyen az életminősége, be tudjanak kapcsolódni a közéletbe, megértőbb társadalmi szemlélet vegye őket körül, és megkaphassanak minden rehabilitációs szolgáltatást.

Az államtitkár hozzátette: a 2010-ig szóló program meghatározza azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek segítségével megvalósulhat az Országgyűlés által korábban elfogadott, a fogyatékosok esélyegyenlőségét elősegítő program.

Elfogadták az Európa-politikai stratégiát


A kormány elfogadta az Európa-politikai stratégiát, amely 2014-ig határozza meg Magyarország uniós törekvéseit.

Göncz Kinga külügyminiszter a kabinet ülése után azt mondta: a gazdasági és politikai együttműködés mellett kiemelten fontosnak tartják az eurózónához csatlakozást, valamint a versenyképességet és az esélyegyenlőség megteremtését.

A magyar diplomácia vezetője elmondta: egy erős, sikeres és versenyképes Európai Unióra van szükség ahhoz, hogy Magyarország is sikeres tudjon lenni.

Fidesz: a kormánynak nincs stratégiája

A Fidesz szóvivője a külügyminiszter szavaira úgy reagált: a kormánynak továbbra sincs Európa-politikája, mivel jelenleg nem foglal állást egyetlen fontos európai kérdésben sem.

Szijjártó Péter hiányolta például az amerikai rakétavédelmi rendszerrel összefüggő véleményt, valamint a határon túli magyarokat érintő problémákkal kapcsolatos álláspontot.