Balog: Meg kell határozni, mikor avatkozhat be a rendőrség

Infostart
2007. július 31. 07:19
A rendőri intézkedések során a hivatalos szerveknek tájékoztatniuk kéne jogaikról az állampolgárokat - mondta az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi bizottságának fideszes elnöke a gyülekezési törvény módosítása kapcsán. Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: meg kell határozni azt is, hogy milyen esetben van beavatkozási joga és kötelezettsége a rendőrségnek.

A gyülekezési törvény módosításával meg kellene határozni, hogy mik azok a jogok, amelyekről a hivatalos szerveknek tájékoztatniuk kellene az állampolgárokat az intézkedés során - mondta Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi bizottságának fideszes elnöke szerint ez bizalomerősítő intézkedés lehetne, valamint a konfliktuskezelés miatt is fontos lenne.

Balog Zoltán hozzátette: javasolni fogja, hogy ez a módosítás kerüljön bele a törvénybe. Meg kell határozni azt is, hogy milyen esetben van beavatkozási joga és kötelezettsége a rendőrségnek - hangsúlyozta.

Finanszírozás: rosszul járnak az egyházak

Az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi bizottságának elnöke kiemelte, hogy a koalíciós megállapodás kiegészítésében rögzített, az egyház-finanszírozásról szóló elvi megállapodás szerint mindenképpen rosszul járnak az egyházak.

Balog Zoltán kifejtette, hogy jelenleg az önkormányzati intézményekével egyezik meg az egyházak finanszírozása, míg a kiemelten közhasznú civil szervezetek esetében a normatív támogatás a jelenlegi kétharmada lenne.

A fideszes képviselő szerint az adó egy százalékáról szóló felajánlások rendszerét is át kellene alakítani, úgy, hogy nemcsak az összeget, hanem a felajánlók arányát is figyelembe veszik.

Hanganyag: Szûcs Péter


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Balog Zoltán 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Balog Zoltán 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást