Ikreken vizsgálnák a környezeti tényezők hatását a magyar orvosok

Infostart
2007. július 30. 21:29
Öröklött vagy szerzett a hajlam a szívinfarktusra, agyvérzésre, magas vérnyomásra és a cukorbetegségre? Ezt próbálják kideríteni a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és a Semmelweis Egyetem kutatói, akik legalább száz egypetéjű ikerpár részvételével vizsgálják az környezeti tényezők és az életmód jelentőségét az anyagcsere, illetve a szív- és érrendszeri zavarok kialakulásában. Magyarországon ezek a keringési betegségek tehetők felelőssé a legtöbb halálesetért.

A Magyarországon rendkívül gyakori szív- és érrendszeri megbetegedéseknek örökletes és környezeti kockázati tényezői vannak, ez utóbbi alatt egyebek mellett a táplálkozást, a mozgás mennyiségét értik - mondta az InfoRádiónak a Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosa.

Jermendy György hozzátette: az egypetéjű ikrek genetikai állománya azonos, ezért, ha az ikerpárok életkörülményei különböznek, kapcsolatot lehet találni ezek és a kockázati tényezők között.

Körülbelül 100, egypetéjű, felnőtt ikerpárt vonnának be a kutatásba, amely önkéntes alapú, ingyenes, és amelynek során csak olyan vizsgálatokat végeznek, amely az adott személy számára nem megterhelő - közölte a főorvos.

A kutatás a tervek szerint egy-másfél évig elhúzódik majd, és Jermendy György úgy véli: a végén kiderül majd, hogy a környezeti tényezőknek komolyan befolyásolják a hazai ikerpopuláció egészségi állapotát.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást