Harminc százalékkal nőhet az élelmiszerek ára

Infostart
2007. július 30. 18:42
Kedvezményes hitelt vehetnek fel takarmányvásárlásaikhoz az állattenyésztők - erről állapodott meg Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Baromfi Terméktanács, a Vágóállat és Hús Terméktanács, valamint a Magyar Sertéstartók Szövetsége. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztok Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a magas takarmányárak miatt válságba került az ágazat, és ez a hús árának 30 százalékos drágulását is okozhatja.

Elkerülhetetlen az élelmiszerek árának legalább 30 százalékos emelkedése - mondta az InfoRádiónak a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

Wagenhoffer Zsombor közölte: a Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel folytatott tárgyalásokon javasolták, hogy a tárca gondolja át, érdemes-e megtartani az élelmiszerárak áfa-tartalmát.

Fehéredő gazdaság?

Az állattenyésztők szövetségének elnöke hozzátette: a Baromfi Termék Tanács becslései szerint ebben az ágazatban az áfa-tartalom 15 százalékpontos csökkentése megállítaná a feketegazdaság terjedését, sokan ugyanis azért kényszerülnek feketén termelni, mert a magas áfa miatt hatalmas a forgóeszköz-lekötöttségük.

Az áfa csökkentése ebben az ágazatban 15 milliárd forintos kiesést jelentene az államnak, ugyanakkor éppen ennyi megtakarítást is a feketegazdaság kifehéredése révén - mondta Wagenhoffer Zsombor.

Lesz-e elég takarmány?

Lehetséges, hogy az emelkedő árak miatt a tenyésztők nem lesznek képesek megvásárolni a megfelelő mennyiségű takarmányt, rajtuk hitelekkel lehetne segíteni, bár a gazdák közül sokan már így is eladósodtak - közölte a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

Az állattartók ugyanakkor arról állapodtak meg Gráf Józseffel, hogy a minisztérium 50 százalékos kamattámogatás mellett vehetnek fel hitelt a takarmányvásárlásra - fűzte hozzá Wagenhoffer Zsombor.

Az állattenyésztők szövetségének elnöke elmondta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Magyarországon maradjon az 1,4 millió tonnányi uniós intervenciós kukorica.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást