Eredménytelenek a tárgyalások a Magosz és az agrártárca között

Infostart
2007. július 30. 18:58
Egyelőre nem született megegyezés a méltányosabb fagykárenyhítést követelő gazdák és az agrárminisztérium képviselői között Nyíregyházán - tájékoztatta az InfoRádiót a szabolcsi demonstrációt szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének igazgatója. Budai Gyula hozzátette: a sikertelenség ellenére folytatják a tárgyalásokat.

Sokkal távolabb vannak egymástól az álláspontok, mint pénteken, a két oldal elbeszél egymás mellett - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének igazgatója.

Budai Gyula hozzátette: a gazdák a petíciójukban foglaltakra koncentrálnak, a minisztérium azonban nem állt elő konkrét ajánlattal vagy javaslattal.

A gazdák a kárenyhítési alap 25 milliárd forinttal való feltöltését várják, indokoltnak tartják további 25 százalékos termelési költségelőleg azonnali kifizetését, illetve a közteherviselési járulékfizetés elengedését, ezenkívül egy, a gazdáknak kifizetett hitel állami garanciáját.

A Magosz igazgatója közölte: a tárca képviselői bejelentették, hogy nem tudnak 100 százalékos állami hitelgaranciát nyújtani, a kárenyhítési alapba továbbra is csak 5 milliárd forintot fizetnének be, a termelési költségelőleggel kapcsolatban pedig nincsen konkrét ajánlatuk.

Budai Gyula elmondta: a tárca nevetséges, 30-40 ezer forintos hektáronkénti kártérítési összegben gondolkodik.

A Magosz igazgatója szerint megalázó, hogy a miniszteri látogatás után az államtitkári delegáció nem tudja, meddig mehet el, így a megbeszéléseknek ebben a formában nincs értelmük.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége ennek ellenére folytatja az általa kikényszerített tárgyalásokat, bár Budai Gyula jelezte: úgy tűnik, hogy a pénteken elhangzott ígéretek hétfőre semmivé váltak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást