Nem árt az óvatosság a strandok büféinél

Infostart
2007. július 29. 19:25
Csaknem 250 milliárd forintra becsüli az agráriumot ért idei károkat az egyik mezőgazdasági érdekképviselet - a Fidesz és az MDF hosszú távú stratégiát sürget. Szigorítaná a nyugtaadási szabályok ellenőrzését a miniszterelnök. Tíz év alatt 30 milliárd dolláros katonai támogatást nyújt Izraelnek az Egyesült Államok. A nap legfontosabb hírei július 29-én, vasárnap.
Vita a kár nagyságáról

Összességében csaknem 250 milliárd forintra becsüli az ágazatot ért idei károkat a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkára.

Horváth Gábor az InfoRádióban közölte: a hitelek átütemezése mellett azt kérik a kormánytól, hogy a gazdák lehetőség szerint a tervezettnél korábban kapják meg a nekik járó támogatásokat. Úgy vélte: a vártnál kevesebb kalászos gabona illetve kukoricatermés a takarmányhiány miatt hátrányosan érintheti az állattenyésztést is.

Közben Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára az InfoRádióban azt mondta: a javaslatokról hétfőn tárgyalnak a minisztériumban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár valóban jelentős a kár mértéke, várhatóan nem éri el a Horváth Gábor által közölt 200-250 milliárdot. Hozzátette: az uniós szabályok szerint kártalanítani csak a kárenyhítési alapon keresztül tudnak, amihez eddig csak 10 ezer termelő csatlakozott.

Az ellenzék a stratégiát hiányolja


Hiányolja az aszály miatt szükséges hosszú távú kormányzati stratégiát a Fidesz és az MDF. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke az InfoRádióban úgy vélte: a mezőgazdaságot ért károk, valamint az ezzel összefüggő, elhibázott kormányzati lépések miatt rövidesen 15-40 százalék közötti élelmiszer-áremelés várható. Font Sándor hangsúlyozta: arra kérik a kabinetet, hogy adja vissza a kárenyhítési alapból korábban elvont 25 milliárd forintot és fordítson több pénzt az öntözési rendszerek fejlesztésére.

Szintén fontosnak nevezte az öntözés támogatásának mielőbbi megoldását az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának MDF-es elnöke. Katona Kálmán az InfoRádióban hozzátette: azt várja Gyurcsány Ferenc kormányfőtől, hogy egy átfogó kormányzati stratégia elfogadása mellett a rövid távú intézkedéseket is meghozzák az aszálykár mérséklésére.

Tovább szigorodnak az ellenőrzések

Zéró toleranciát tart szükségesnek a nyugtaadási szabálytalanságok csökkentéséhez a miniszterelnök. A kormányszóvivő közölte: Gyurcsány Ferenc egy ezzel összefüggő javaslatcsomag kidolgozására kérte Veres János pénzügyminisztert.

Daróczi Dávid emlékeztetett arra, hogy az ellenőrzések alapján a kereskedők az esetek felében elmulasztanak nyugtát adni a vásárlóknak.

Sok a szabálytalanság strandokon

Strandokon tartott ellenőrzést a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, a vizsgált vendéglátó egységek kétharmadánál fordultak elő szabálytalanságok. A hatóság tájékoztatása szerint 219 strandon jártak, és 156 vendéglátóhelyet ellenőriztek, de vizsgálták a csúszdákat, a kölcsönzőket és az árusított napszemüvegeket is.

A legjellemzőbb hiányosságok közé tartozott a vendéglőkben és a büfékben, hogy nem biztosították a panaszfórumot, pontatlanul voltak beállítva a mérőeszközök, és lejárt minőségű élelmiszereket árultak. Összesen 148 esetben találtak kifogásolnivalót a fogyasztóvédők, és tízmillió forint bírságot szabtak ki.Német közvetítés Koszovó ügyében

Német diplomata képviseli az Európai Uniót a Koszovó jövendő jogállásáról szóló tárgyalásokon. A közösség kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta: Wolfgang Ischingert, Németország jelenlegi londoni nagykövetét bízta meg a feladattal. Javier Solana hangsúlyozta: a diplomata legfontosabb teendője, hogy Oroszország és az Egyesült Államok tisztségviselőivel együtt próbálja megegyezésre bírni Belgrádot és Koszovó albán vezetésű kormányát.

Az úgynevezett koszovói összekötő csoportnak Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Oroszország a tagja, de az uniós államok múlt héten úgy döntöttek: egy közös képviselőt küldenek a tárgyalásokra. A koszovói albánok a tartomány függetlenségét követelik, Belgrád viszont továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Koszovó Szerbia része maradjon, és legfeljebb széles körű autonómiát kapjon.

Még nagyobb amerikai támogatás Izraelnek


Tíz év alatt 30 milliárd dolláros katonai támogatást nyújt Izraelnek az Egyesült Államok - jelentette be a zsidó állam kormányfője.

Ehud Olmert hangsúlyozta: Washington ezzel 25 százalékkal növelte meg az erre a célra szánt segítséget. Emlékeztetett arra, hogy az idén Izrael 2,4 milliárd dolláros amerikai katonai támogatást kapott, amelynek háromnegyedéből amerikai cégektől vásároltak fegyvert, egynegyedéből pedig izraeli katonai felszerelések vásárlását finanszírozták.

Újabb határidőt szabtak a tálib lázadók


Afganisztánban újabb határidőhöz kötötték dél-koreai túszaik elengedését a tálibok. A lázadók felszólították a hatóságokat, hogy közép-európai idő szerint hétfő délelőtt fél tízig engedjenek el nyolc bebörtönzött fegyverest, különben kivégzik foglyaikat.

Az afganisztáni tálibok 23 dél-koreait ejtettek túszul július 19-én. A rabok egy Szöul melletti keresztény közösség tagjai, akik humanitárius céllal érkeztek Afganisztánba. Vezetőjüket, egy 42 éves férfit szerdán kivégezték. Közben XVI. Benedek pápa a foglyok azonnali szabadon bocsátására szólított fel.