Kóka szeretne egy igazi konzervatív oldalt

Infostart
2007. július 27. 08:27
Egy-másfél évig tarthat ki egy kormány reformlendülete - mondta Kóka János gazdasági miniszter a Figyelonek adott interjúban. A tárcavezető szerint utódjának személye nem lehet a koalíciós alku tárgya. Mint fogalmazott: az ő gazdaságpolitikai felfogása a koncervatívokéhoz áll közelebb és szeretne végre egy igazi konzervatív oldalt is.

Egy kormány reformlendülete nem tart tovább, mint egy-másfél év, tehát a 2007-ből nagyjából hátralévő fél év meg fogja határozni, hogy mi az, amibe egyáltalán belefog a kormány, és mi az, amibe nem - emelte ki nyilatkozatában Kóka János.

A távozó gazdasági és közelekdési miniszter hozzátette: amit az idén nem kezdenek el, nem terveznek meg, az ebben a ciklusban már nem is valósul meg.

Az SZDSZ első embere a Figyelőnek hangsúlyozta: miniszterként a kormányzó pártok kompromisszumaiból születetett megoldások végrehajtása a feladata, míg pártelnökként a kormányfővel szemben a liberális szavazók a "főnökei".

Lemondásáról szólva megjegyezte: már korábban is hajlott a távozásra, mint mondta, van néhány jó praktikus érve amellett, hogy így döntött, amelyek mind a frakcióvezetés átvételének szándékához és a pártépítés kihívásaihoz kapcsolódnak.

A gazdasági miniszter még nem tudta megmondani ki lesz az utódja, de annyit elárult: több jelöltje is van. Úgy vélte: az illető személye nem koalíciós alku tárgya, liberális miniszter lesz a GKM élén.

Miniszteri munkájának egyik legfontosabb eredményének az autópálya-építési költségek csökkentését tartja, de eredménynek könyveli el az energialiberalizációs törvény elfogadását is.

Kóka János a koalícióról is beszélt. Úgy fogalmazott: a szocialistákkal való koalíciót helyénvalónak gondolja, és nem lát a politikai palettán olyan kormányzóképes erőt, amely képes lenne a liberálisokkal együtt az ország megújításán dolgozni.

Az SZDSZ elnöke emellett szeretné, ha pártja nyitottá válna az együttműködésre a konzervatív oldallal, ha végre kialakulna egy valódi konzervatív oldal.

Szerinte ami ma van, az retorikájában nemzeti konzervatív, gazdaságpolitikájában néhol szélsőbalos értékeket felvonultató politikai erő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást