Ötszáz milliárdos fejlesztési programról döntött a kormány - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. július 25. 21:11
Elindította a hétéves Nemzeti Fejlesztési Terv első két évének programjait a kormány. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kabinet Budai Várban tartott kihelyezett ülése után azt mondta: egy új Magyarország építése kezdődik, és a régiók új lendületet kapnak a fejlődésben. A kormányfő hangsúlyozta: a következő években mintegy 7000 milliárd forintnyi európai uniós forrás felhasználásával, körülbelül 10 ezer milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg.

Hozzátette: olyan rendszert alakítottak ki, amely biztosítja az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget. Az összesen 271 kiemelt projekt több mint 500 milliárd forint összértékű támogatásának teljes listáját csütörtökön hozzák nyilvánosságra.

Közben a Fidesz alelnöke úgy nyilatkozott: a kormány a projektek címe és a kedvezményezett neve alapján döntött a támogatásokról, és nem vették figyelembe a régiókban megfogalmazott véleményeket. Pelczné Gáll Ildikó az InfoRádióban azt mondta: a kormány nem készített ütemtervet és nem törekedett sem politikai, sem társadalmi konszenzusra az ügyben.

Nem tárgyal a miniszter a gazdákkal

Nem tárgyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tüntető gazdák képviselőivel a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az agrártárca közölte: a termelők nem tettek újabb javaslatokat, a minisztérium álláspontja pedig már ismert; vagyis csak azok a gazdálkodók kaphatnak támogatást a fagykárok miatt, akik még januárban vagy - a kárenyhítési rendszer újbóli megnyitásakor - a hónap közepéig csatlakoztak a kárenyhítési alaphoz.

Korábban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége az agrártárca államtitkárának lemondását követelte, és azt szerette volna elérni, hogy Gőgös Zoltán helyét a fagykárok enyhítéséről szóló tárgyalásokon Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter vegye át.

A gazdák a péntek délután 4 óráig tartó félpályás útlezárással azért tiltakoznak, mert szerintük a kormány nem tesz meg mindent a tavaszi fagykár és az aszálykárok enyhítése érdekében.

Interneten a felvételi ponthatárok

Négy államilag finanszírozott és két költségtérítéses képzésre csak a legmagasabb, 144 ponttal lehetett bekerülni az idén; a felsőoktatási felvételi ponthatárokat este 8 órakor tették közzé.

A pontszámok a www.felvi.hu honlapon találhatók meg. Az oktatási miniszter közölte: a felvételizők közül csaknem 17 ezren értek el 130 pont feletti eredményt.

Hiller István hozzátette: az állami támogatásokat az idén első alkalommal osztják szét az intézmények között a jelentkezők száma és teljesítménye alapján. Azok, akiket most egyetlen helyre sem vettek fel, augusztus 13-áig jelentkezhetnek pótfelvételire.Egy pukli miatt állt le a 4-es metró fúrópajzsa

Az InfoRádió értesülése szerint megtalálták azt a hibát, ami miatt múlt héten leállították a négyes metró alagútján dolgozó egyik fúrópajzsot.

A DBR Metró Projektigazgatóság vezetője közölte: a történtek az alagút végső átadásában nem okoznak késedelmet. Balogh Árpád az InfoRádióban elmondta: a szakértők megállapították, hogy a betongyűrűk és a talaj közé befecskendezett zagyréteg nyomta be mintegy 15-20 milliméternyit a fúrópajzs acélköpenyét, és emiatt keletkeztek repedések a fúrás közben. Hozzátette: a hiba elhárítása után - 1-2 napon belül - folytatódhat a munka.

Gyorssegélyt kérnek a vízi mentők

Azonnali, 12 millió forintos gyorssegélyt kért a kormánytól a balatoni vízi mentők szakszolgálatának a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke. Suchman Tamás elmondta: a pénzre azért van szükség, mert augusztustól forráshiány miatt bizonytalanná vált a civilek által működtetett közhasznú szervezet léte. Emlékeztetett arra: az előrejelzések szerint augusztusban újabb kánikulára és szélviharokra lehet számítani, így továbbra is nagy feladat hárul a vízi mentőkre.

Egy rendőr változtatta meg Malina Hedvig vallomását?

Az egyik szlovák bulvárlap értesülése szerint megváltoztatta Malina Hedvig vallomását egy rendőr. A nyomozó állítólag a vallomás szövegének átírása közben kihagyott egy kulcsfontosságú mondatot, amely a Nyitrán megvert magyar egyetemista elleni támadás előzményeire vonatkozott.

Az értesülésre sem a szlovák belügyi szóvivő, sem az országos rendőrkapitányság szóvivője nem volt hajlandó reagálni.

Tegnap a szlovák rendőrfőkapitány elképzelhetőnek tartotta, hogy valóban megverték a magyar lányt. Ján Packa ugyanakkor azt mondta: az eset nem úgy történt, ahogy a sértett állítja. A főkapitány először nyilatkozott úgy, hogy nem tartja kizártnak a bántalmazást.

Palesztin állam létrehozásáról tárgyaltak


Jeruzsálemben a palesztin állam létrehozásának első lépéseiről tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az izraeli miniszterelnök. Ehud Olmert a megbeszélés után közölte: megegyeztek a tárgyalások folytatásáról és arról, hogy az egyeztetéseket addig folytatják, amíg azok konkrét eredményeket hoznak.

A Haarec című napilap azt írta: a tervezett palesztin állam Ciszjordánia nagy részét és a Gázai övezetet foglalná magába.