Gyurcsány: nem érinti az egészségügyi reformot, ha eltörölnék a vizitdíjat

InfoRádió / MTI
2007. július 25. 23:55
Sem a felsőoktatási felvételi rendszert, sem az egészségügyi reformot nem érinti, ha a népszavazáson úgy döntenének az emberek, hogy ne legyen tandíj, vizitdíj és kórházi napidíj. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt a TV2 Tények Este című műsorában szerdán.

Az egészségügy átalakítása kapcsán a kormányfő egy kérdésre válaszolva elmondta, 2007-ben annyiba kerülhet az egészségügy, amennyit a kabinet a költségvetésben tervezett.

Azzal összefüggésben, hogy érintheti-e az egészségügyi reformot egy esetleges olyan népszavazási döntés, melynek értelmében meg kell szüntetni a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt, a reformot ez nem rengeti meg alapjaiban, viszont el kell dönteni, "hogy honnan veszünk el" 30 milliárdot. A miniszterelnök mindehhez hozzátette még, az egészségügyben meg kell szüntetni az ingyenesség illúzióját.

A kormányfő az interjúban kitért arra, elfogadhatatlan, hogy Magyarországon 400-500 ezer ember nem fizet társadalombiztosítást. Arról is beszélt, 160 egészségügyi intézményből mindössze 16 vezet várólistát.

Gyurcsány Ferenc egy kérdésre válaszolva azt mondta, a magyar egészségügyben nagyon sokan nem akarnak változtatni azon, hogy manapság nem lehet tudni, mit csinálnak, és mire költenek az adófizetők pénzéből.

Hálapénz és garancia

"Kialakultak olyan jövedelmi viszonyok például a hálapénz tekintetében, amellyel szemben helyenként nagyon erős ellenállás van" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a kormány garanciát ad-e a biztosítóknak, ha a következő választást a Fidesz nyerné, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: "Lárifári - mondanám erre". Hozzátette, a kormánynak nincs olyan szándéka, hogy kedvezzen a magánbefektetőknek. Az interjúban szó volt a felsőoktatási felvételi rendszerről is. Ennek kapcsán a miniszterelnök azt mondta, nem érinti annak lényegét, ha a népszavazáson olyan döntés születne, hogy töröljék el a tandíjat.

A kormányfő beszélt arról is, hogy a melegfesztiválon történtek nyomán többet tudunk az országról, mint egy hónapja. Egyrészt kiderült, az ország túlnyomó többsége nagyon pozitívan szembesült azzal, hogy vannak köztünk melegek, akik éppen olyan életet élnek, mint mi, és szabadon akarnak szeretni.

Másrészt viszont voltak "önmagukat nemzetinek és nem tudom milyennek nevező csoportok", akik megtámadták a felvonulókat, "ami elfogadhatatlan, brutális, felháborító és azt gondolom, hogy szégyenteljes dolog, és nagyon sajnálom, hogy voltak olyanok, akik nem szólaltak meg ebben az ügyben - hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: ő maga általában a jogegyenlősítés pártján áll.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló független szakértői bizottság azt vizsgálja, a hatályos törvény szerint valamennyi iratot kutathatóvá engednek-e tenni a szolgálatok.

Mint mondta, a független bizottság felállításától valaki azt várja, hogy bizonyítják: a szolgálatok visszatartottak iratokat, nem engedték kutatni. Van, aki azt mondja, hogy amit találnak az nem nagyobb eltérés, mint ami az igazgatásban szokott általában lenni a törvényekhez képest.

Meglátjuk a végén kinek lett igaza - jegyezte meg a miniszterelnök.