Az orvosok inkább jobboldaliak

Infostart
2007. július 24. 06:12
Az orvosok többsége elutasítja a kormány egészségügyi reformjait, bár elismeri, hogy arra szükség van - áll a Medián közvéleménykutató felmérésében. Politikai irányultságuk szerint pedig az orvosok többsége inkább jobboldali.

Az orvostársadalom többsége elutasítja a kormány egészségügyi reformpolitikáját. Az orvosok ugyanakkor elismerik, hogy szükség van az egészségügy átalakítására. Azt azonban nem fogadják el, ha szűkítik a mozgásterüket. Pártrokonszenveik pedig erősen jobbra húzzák őket - mindez a Népszabadság megbízásából készült Medián-felmérés adataiból szűrhető le. Az elutasítás egyik oka minden bizonnyal az egzisztenciális bizonytalanság - más dolog elvben támogatni az ellátást hosszabb távon feltehetően javító intézkedéseket, és megint más a saját bőrünkön érezni annak rövid távú "mellékhatásait". A kórházakban dolgozó orvosok 85 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyét érintették a kapacitáscsökkentő intézkedések, 77 százalék környezetében történtek leépítések - ezzel szemben csak 39 százalék számolt be valamilyen fejlesztésről.

Akár a szervezett bűnözői csoportok közötti leszámolásokhoz is vezethet a hazai kábítószerpiac közeljövőbeli bővülése - írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Nyomozó Iroda nem tartja kizártnak, hogy a drogkereskedők újra felosztják a területeket. Zsombok György ezredes a lapnak azt mondta, hogy hazánkban a szintetikus kábítószerek piacának erősödése és a külföldről érkező drogok mennyiségének növekedése várható. Rámutatott, hogy az amfetamin, az ecstasy és a kokain bővülő piacán tovább csökkenhet a feketepiaci ár, és mivel a fogyasztásban növekedés várható, a szervezett bűnözői csoportok nagyobb bevétellel számolhatnak.

Az Index beszámolója szerint a hódmezővásárhelyi fideszes többségű közgyűlés sürgősségi, rendkívüli és zárt ülésén döntött arról, hogy eladja három ingatlanát. Az egyik iskolaépületért a vásárló nem készpénzzel, hanem ellentételezéssel fizet. A vevő, a Generál Média Kft. internetes oldalain ajánlott fel cserébe bannereket. A kft. pornóoldalakat is működtet, többek között a Maxiwebet - állítja a városi ellenzék. A polgármesteri hivatal szerint nemcsak ilyen honlapjai vannak a Generál Médiának, és az önkormányzat nem akar erotikus vagy kétes tartalmú honlapon megjelenni.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy nagyot kaszáltak a hétvégén a balatoni vendéglősök, amiben a hőségen kívül része volt az elmaradt Balaton-átúszásnak is. Akadt, ahol több hétnek megfelelő forgalmat bonyolítottak le szűk két nap alatt, és olyan vendéglátós is volt, aki szerint a hetvenes-nyolcvanas éveket idézte a hétvége, amikor még özönlöttek az "endékások" a tóhoz. A stabil vendéglősöket ad hoc fejlesztésekre és új dolgozók felvételére is sarkallta a roham. Az érem másik, sötétebb oldalát látták a budapesti éttermek, amelyekben a kánikula miatt alig volt vendég.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Karácsony Gergely, a Medián kutatásvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást