Alkotmánybírósághoz fordult a Pest megyei önkormányzat

Infostart
2007. július 23. 14:26
Alkotmánybírósághoz fordult Pest megye, mert a testület szerint idén nem kapták meg az önkormányzatot megillető állami támogatásokat. Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: egyebek mellett például a normatív finanszírozás szabályait is alkotmánysértően módosították.

Idén nem kaphatják meg a Pest megyei önkormányzatok az őket megillető támogatásokat - mondta az InfoRádiónak a Pest megyei közgyűlés elnöke.

Szűcs Lajos közölte: ennek egyik oka, hogy a normatív finanszírozás szabályait alkotmányellenesen módosították, ezért ezentúl a kiegészítő normatívára csak a kistérségi együttműködésben részt vevő önkormányzatok jogosultak, a megyei önkormányzatokat azonban a törvény kizárta ebből a lehetőségből.

A másik ok, hogy a megyei önkormányzatok adókivetési jogát is korlátozták, ezért a szervezeteknek nincs lehetőségük saját bevételeket szerezni - fűzte hozzá a közgyűlés elnöke.

Egy másik beadvány a múzeumokat érintő kultuszminiszteri rendeletet érinti - mondta Szűcs Lajos.

Korábban ugyanis minden új építkezésnél lehetőségük volt a megyei múzeumoknak arra, hogy feltárásokat végezzen az építési területeken, a kormány az önkormányzati választások után azonban úgy határozott, hogy központi szervezetet hoz létre a feltárások elvégzésére - közölte a Pest megyei közgyűlés elnöke.

A leletek őrzését, feldolgozását, bemutatását viszont meghagyta megyei feladatnak, forrásokat azonban nem biztosít ehhez. Ez évente akár százmillió forintjába is kerülhet a Pest megyei önkormányzatnak - jelentette ki Szűcs Lajos.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást