Kábítószerként is használható a miskolci kórházból lopott gáz

Infostart
2007. július 19. 15:27
Ismeretlen elkövetők loptak el nyolc, egyenként hat és fél kilogrammos DINOX nevű altatógázt a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Egyetemi Oktató Kórházból - tájékoztatta az MTI-t Csiba Gábor, az intézmény főigazgatója. Az altatógáz nemcsak altatásra alkalmas orvosi beavatkozásoknál, hanem bódító, kábító hatása is van - közölte Zacher Gábor toxikológus.

A nitrogén-oxidul gáz volt az első, amelyet a modernkori orvoslásban altatásra használtak - mondta az InfoRádióban Zacher Gábor toxikológus.

A szakértő hozzátette: a gázokat különböző színű palackokban tárolják, ezért, aki éppen ezt a szert lopta el, valószínűleg szándékosan tette.

A gáznak kábító hatása van; a habszifonok patronjaiban is ugyanez a gáz található meg, amelyről köztudott, hogy szipuzáshoz használható - közölte a toxikológus.

Zacher Gábor elmondta: ezt a szert önadagolós szeleppel ellátott palackokba töltik, hogy a beteg adagolhassa saját magának, az orvostudomány fájdalomcsillapításra, altatásra használják, de éppen ezzel, a bódulatkeltő hatásával élnek vissza leggyakrabban.

A DINOX-ot - amelynek nincsen jellegzetes szaga - is túl lehet adagolni: oxigénhiányos állapotot, károsodást alakíthat ki, az azonban minden embernél különböző, hogy milyen gyorsan és mennyire súlyosan hat.

Hanganyag: Koncz Anita


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást