Napi egy centit csökken a Velencei-tó vízszintje

Infostart
2007. július 18. 13:32
A csapadékszegény tél, és a mostani hőség miatt a Velencei-tó vízszintjét csak pótlással tudják fenntartani. Az idegenforgalmi szezon miatt is nagyon fontos, hogy ha megállítani nem is tudják, legalább csökkentsék a tó apadását - mondta el az InfoRádiónak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Tófelügyelőségének vezetője.

A csapadékszegény tél miatt Velencei-tó vízszintje kora tavasszal csupán 104 centiméter volt, éppen ezért a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság már januártól megkezdte a vízpótlást, június 20-ig körülbelül 20 centiméterrel emelték a vízállást - mondta a szervezet Tófelügyelőségének vezetője.

Falusy Ferenc hozzátette: a meleg, szeles napok hatására a tó vízszintje tovább csökkent, jelenleg 139 centiméter, ez 4 centiméterrel van az előírt felett, ezért a Pátkai-tározóból valamivel több mint 2 millió köbméternyi vizet engednek a mederbe.

Ez a vízmennyiség 8,3 centiméternyi szintemelkedést jelentene, ekkora mennyiségű vizet azonban csak augusztus 10-ig tudnak a tóba ereszteni, ezzel az apadást mérséklik majd a szakemberek - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa.

Ha a Velencei-tó 27-28 Celsius-fokos hőmérsékletű, naponta akár 1 centimétert is párolog. Most ugyan nem ennyire meleg a víz, az erős szél miatt azonban mégis körülbelül ennyivel csökken a vízszint - közölte Falusy Ferenc.

Amennyiben a tó vízszintje 120 centiméter alá csökken, naponta akár 2-3 centiméternyit is apadhat, ezt mindenképpen el akarják kerülni a szakemberek.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást