A gyorsan változó rekordok a globális klímaváltozást jelezhetik

Infostart
2007. július 18. 13:31
A napi hőmérsékleti rekordoknak nincs igazi jelentőségük, akár mindennap megdőlhetnek, hiszen az adott napi értékek bármelyik év azonos napi értékeivel "versenyeznek" - mondja a meteorológus. Az abszolút, vagy történelmi rekordhőmérséklet azonban fontos, különösen, ha - mint most - viszonylag gyorsan, alig néhány év alatt készül megdőlni. Vissy Károly szerint egy 15 éves, melegedő időszakban az abszolút hőségrekord a globális felmelegedés bizonyítéka is lehet.

Az abszolút melegrekord, a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet 41,7 Celsius-fok, ezt 2000. augusztus 21-én mértek Békéscsabán. Korábban a legmelegebb 1942-ben volt Pécsett, akkor 41,3 fokig kúszott a hőmérő higanyszála - mondta az InfoRádiónak Vissy Károly meteorológus.

A szakértő hozzátette: ahhoz, hogy abszolút hőmérsékleti rekord dőljön meg, a levegőnek melegebbnek kell lennie 41,7 Celsius-foknál. Ez szerdán sem kizárt, de péntekig előfordulhat.

Ahhoz, hogy megdőljön a napi rekord, kedden Budapesten a 38,4 fokot kellett meghaladnia a hőmérsékletnek, és ez meg is történt: 0,2 Celsius-fokkal volt melegebb, szerdán azonban csak a 35,2 fokot kell meghaladni, tehát valószínűleg most is lesz napra szóló rekord - közölte Vissy Károly.

Az azonban, ha az abszolút rekord dől meg, komolyabb dolog - mondta a meteorológus -, mivel akkor olyan meleg lesz, amilyen az ország területén még soha, sehol nem volt.

1942 és 2000 között nem volt melegebb a 41,3 Celsius-fokos pécsi rekordnál, ez tehát hosszú ideig tartotta magát, míg az új csúcsot minden bizonnyal rövid időn belül meghaladja a levegő hőmérséklete, ez pedig akár a globális felmelegedés jele is lehet - közölte Vissy Károly.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást