Veszélyes szinten a légszennyezettség - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. július 17. 19:41
Több városban átlépte az egészségügyi határértékeket a légszennyezettség a tartós kánikula miatt. Hatmilliárd forint átmeneti kiegészítő juttatást kapnak a kórházak az egészségbiztosítási alapból. Életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítette a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletét. A nap legfontosabb hírei.
Légszennyezés, melegrekord

Több városban átlépte az egészségügyi határértékeket a légszennyezettség a tartós kánikula miatt. Vágvölgyi Györgyi, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezető főtanácsosa elmondta: olyan mértékben nő a levegő ózontartalma, hogy az elkövetkező napokban több nagyvárosban akár hatósági intézkedésekre, forgalomkorlátozásokra is szükség lehet. A legmagasabb koncentrációt Győrben és Sopronban mérték, de Budapesten is viszonylag dús a levegő ózontartalma. A fővárosban közben megdőlt a napi melegrekord, ugyanis a hőmérséklet elérte a 38,6 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint legfeljebb vasárnaptól számíthatunk enyhülésre, addig marad a hőség és az erős, 8,1-es UV-B sugárzás. Szerdán 40, csütörtökön és pénteken 41 Celsius-fok várható.

Plusz hatmilliárd

Hatmilliárd forint átmeneti kiegészítő juttatást kapnak a kórházak az egészségbiztosítási alapból a következő három hónapban - jelentette be az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes szerint ezzel az összeggel a betegforgalom növekedését szeretnék kompenzálni, valamint lehetőséget kívánnak adni arra, hogy a kórházak csökkentsék a várólistájukat. A miniszter elmondta: egyértelmű szempontrendszer alapján határozták meg, hogy mely intézmények kaphatnak a juttatásból, de külön kezelték a kiemelt kórházakat, amelyek néhány százaléknyi támogatáshoz mindenképpen hozzájutnak.

Mértéktartó kamatcsökkentés

A Magyar Nemzeti Bank konzervatív, mértéktartó kamatcsökkentést tervez, ha az infláció a bank várakozásának megfelelően mérséklődik. Erről a jegybank elnöke beszélt külföldi hírügynökségeknek. Simor András közölte: az MNB 2008 végére, 2009 elejére várja az árstabilitás elérését. Hozzátette: a központi bank és a kormány között nincs egyetértés a forint plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sávjáról. Simor András hangsúlyozta: a jegybank támogatná annak eltörlését, mert az inflációs cél hosszú távon összeütközésbe kerülhet az árfolyamsávval.Gyorsabb pénzromlás

Módosította korábbi inflációs előrejelzését és a gazdasági növekedésről kiadott prognózisát a Kopint-Tárki Zrt. A cég vezérigazgatója közölte: inflációs várakozásukat 0,7 százalékponttal, 7 és fél százalékra emelték. Palócz Éva elmondta: az idén jelentősen javult a külső és a belső pénzügyi egyensúly az országban, gyorsult viszont a pénzromlás üteme és lassult a GDP növekedése. Emiatt a Kopint-Tárki Zrt. most a korábban előre jelzettnél 0,1 százalékkal alacsonyabb, vagyis 2,7 százalékos gazdasági bővülést vár.

Pályázati negyed

Huszonkét tervpályázat érkezett eddig a kormányzati negyed megvalósítására. Láng Balázs, a projekt kommunikációs vezetője elmondta, hogy a tenderdokumentációt 37-en vették meg. A nyertes nevét augusztus 2-án hozza nyilvánosságra a bíráló bizottság.

Nem éri el a határt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nem éri el Magyarország térségét az ukrajnai levegő-szennyezés. Nadray Attila, a szervezet munkatársa az InfoRádióban elmondta: ha meg is változna az északi irányú légmozgás, akkor sem lenne veszélyben a magyar lakosság. Ukrajnában hétfő este borult fel egy foszfort szállító vasúti szerelvény több vagonja, hat tartálykocsi pedig kigyulladt. A hatóságok vegyi riadót rendeltek el a baleset körzetében, a Lvov megyei Buszk térségéből pedig 800 embert telepítettek ki. A mentésben résztvevő tűzoltók közül 15-en megsérültek.

Pénzért életet

Életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítette a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletét - közölték kedd este hivatalos líbiai forrásból. Nem sokkal korábban bejelentették, hogy elálltak a halálos ítélet követelésétől azok a szülők, akiknek a gyermekei HIV-vírussal fertőződtek meg egy bengázi kórházban a kilencvenes években. A családok azután mondtak le a halálos ítéletről, hogy megkezdődött anyagi kártalanításuk. Az érintettek a megfertőződött gyerekek után egyenként egymillió dollárt kapnak az országot vezető Moammer el-Kadhafi fiának alapítványán keresztül. Az öt bolgár ápolónőt és a palesztin orvost azzal vádolják az észak-afrikai országban, hogy szándékosan az AIDS-et okozó HIV-vírussal fertőztek meg több mint 400 gyereket. Az egészségügyi dolgozók pere nyolc éve húzódik, a bíróságok az amerikai és európai erőfeszítések ellenére minden fórumon halálra ítélték őket.