Minden jel öngyilkosságra utal

Infostart
2007. július 14. 19:52
Kizárta az idegenkezűséget, illetve a börtönőrök felelősségét a móri mészárlás egyik gyanúsítottjának halála ügyében indult vizsgálat. Uniós forrásból több mint 31 milliárd forintot szán a kormány a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére. Lapértesülés szerint felfüggesztették a kordonbontás miatt indított eljárást a fideszes képviselők ellen. A nap legfontosabb hírei
Öngyilkos lett a móri mészárlás gyanúsítottja

Kizárta az idegenkezűséget, illetve a szolgálatban lévő büntetés-végrehajtási állomány felelősségét a halála ügyében indult rendőrségi és ügyészi vizsgálat. N. László pénteken késő este követett el öngyilkosságot.

Kovács Krisztina, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője az InfoRádióban elmondta: az eset észlelése után a Venyige utcai intézet szakápolója megpróbálta újraéleszteni a férfit, de a kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

N. László ügyvédje azt közölte: nincs tudomása arról, hogy a gyanúsított búcsúlevelet hagyott volna hátra. A férfit februárban vette őrizetbe a rendőrség, mert a gyanú szerint ő lőtt agyon 8 embert 2002. május 9-én a móri bankfiókban és őt gyanúsították a veszprémi postásgyilkosság elkövetésével is.

Tízmilliárdok a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére

Uniós forrásból több mint 31 milliárd forintot szán a kormány a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére; az erről szóló pályázatokat ősszel írják ki - jelentette be az egészségügyi tárca vezetője.

Horváth Ágnes a Liberális Egészségügyi Tanács ülése után elmondta: az emelt szintű járóbeteg-szakellátás fejlesztésére csaknem 6 és fél milliárd forintot szán a minisztérium, míg az alapszintű járóbeteg-ellátás finanszírozására 25 milliárd forintot.

Emlékeztetett arra: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben mintegy 400 milliárd forintot különítettek el egészségügyi beruházásokra.

Bocsánatkérést vár a Fidesz


Bocsánatkérésre szólítja fel a Fidesz az MSZP-t és az SZDSZ-t, amiért törvénysértéssel vádolták meg az ellenzéki párt politikusait a népszavazás ügyében.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az InfoRádióban elmondta: nem történt jogsértés, mert a népszavazási kezdeményezés közérdekű és nyilvános, a dokumentumban szereplő magánszemély adatait pedig eltakarták a beadványt ismertető tájékoztatón.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint a Fidesznek Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal van vitája.

Közben Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke arról számolt be: 30 kifogást nyújtottak be a testülethez azok ellen a döntések ellen, amelyekkel az Országos Választási Bizottság hitelesítette a Fidesz és a KDNP három - a kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról szóló - népszavazási kezdeményezését. A beadványokat augusztus végétől tárgyalják.Felfüggesztették a kordonbontó fideszesek elleni eljárást

Lapértesülés szerint felfüggesztette a kordonbontás miatt indított eljárását a fideszes országgyűlési képviselők ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap egyaránt arról írt, hogy a rendzavarás és garázdaság ügyében indított szabálysértési eljárást azért állította le a bíróság, mert megvárja azoknak a pereknek a kimenetelét, amelyek tisztázzák, jogszerűen állította-e fel a rendőrség tavaly ősszel a budapesti Kossuth Lajos teret elzáró kordonokat.

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői február 2-án bontották le a teret övező kerítést, ezután a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentette Orbán Viktor pártelnököt és 79 társát rendzavarás és garázdaság miatt.

Vizsálat a Göncz Kingáról szóló téves hír miatt

Vizsgálatot rendelt el a honvédelmi miniszter a külügyi tárca vezetője elleni afganisztáni merényletkísérletről szóló téves hír miatt. Szekeres Imre megerősítette: nem volt veszély azon az afganisztáni útvonalon, amelyen Göncz Kinga és kísérete közlekedett.

Korábban a Külügyminisztérium szóvivője számolt be arról, hogy egy út mentén elhelyezett robbanószerkezettel merényletet próbáltak meg elkövetni Göncz Kinga ellen Afganisztánban és a célzott merényletkísérletet titkosszolgálati eszközökkel akadályozták meg.

Később Odze György azt közölte: a miniszter eredetileg sem autóval tette volna meg Mazar-i-Sarifból a magyar táborba vezető utat - vagyis nem a fenyegetés miatt változtattak a terven. Hozzátette: találtak ugyan a közelben robbanószerkezetet, de azt még két nappal Göncz Kinga megérkezése előtt megsemmisítették a nemzetközi erők.

Párizsi díszszemle magyarokkal

Magyar katonák is részt vettek a Párizsban tartott díszszemlén. A francia nemzeti ünnep alkalmából megtartott hagyományos katonai parádéra Nicolas Sarkozy államfő az összes európai uniós tagállamból hívott katonákat.

A 27 tagú magyar alakulat július 5-e óta készült a díszszemlére. Az ünnepséget a terrorfenyegetettség miatt 5 ezer rendőr és csendőr biztosította.

Újabb moszkvai követelés


Aláírta az orosz elnök az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló szerződés felfüggesztéséről szóló rendeletet. Vlagyimir Putyin utasította a külügyminisztériumot, hogy értesítse a szerződés tagállamait az orosz döntésről.

Moszkva most azt követeli, hogy 2008. július 1-ig minden NATO-tagállam ratifikálja a módosított szerződést, a szövetség kezdje meg katonai erejének csökkentését, valamint a volt szovjet balti köztársaságok is írják alá az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló megállapodást.

Ismételt tálib fenyegetés


Újabb merényletekkel fenyegetőzött az afganisztáni tálibok egyik vezetője az ABC amerikai televízióban sugárzott interjúban. Manszúr Dadulla közölte: a londoni merényletek után még nagyobb támadások várhatók. Az afgán lázadók parancsnoka korábban azzal fenyegetőzött, hogy elsősorban NATO-tagállamokba küldenek terrorista csoportokat.