Megússzák a kordonbontó fideszesek?

InfoRádió / MTI
2007. július 14. 09:48
Lapértesülés szerint felfüggesztette a kordonbontás miatt indított eljárását a fideszes országgyűlési képviselők ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap egyaránt arról írt, hogy a rendzavarás és garázdaság ügyében indított szabálysértési eljárást azért állította le a bíróság, mert megvárja azoknak a pereknek a kimenetelét, amelyek azt tisztázzák, hogy jogszerűen állította-e fel a rendőrség tavaly ősszel a budapesti Kossuth Lajos teret elzáró kordonokat.

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői február 2-án bontották le a teret övező kordont, ezután három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt.

Az eljárás során valamennyi érintett fideszes képviselő lemondott mentelmi jogáról.

A Kossuth Lajos téren felállított kordon miatt a Magyar Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult.

A szervezet indítványa szerint alkotmányos alapjogokat sért, hogy a rendőrség időhatár nélkül zárhat le területeket, továbbá a rendőrségi törvény nem határozza meg azokat a szempontokat, amelyek alapján meg lehetne ítélni az intézkedés szükségességét és arányosságát.