Nyugdíj: nem kapnak kompenzációt a pórul járó átlépők

Infostart
2007. július 13. 15:44
Nem döntött a kormány azoknak a kárpótlásáról, akik 1998-ban beléptek a magánnyugdíj-pénztárakba és nem maradtak a tisztán állami rendszerben - mondta el a kormányszóvivői tájékoztatón Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint nagyjából 150 ezren vannak, akik lényegesen alacsonyabb nyugdíjjal kénytelenek számolni azért, mert a magánnyugdíjpénztárakat választották azok megalakulásakor 1998-ban, és nem maradtak a tisztán állami rendszerben.

A Népszabadság információi szerint a szaktárca kárpótolná őket: az állami rendszerbe történő visszalépés lehetőségét kívánják szélesíteni, vagy nyugdíj-kiegészítéssel oldanák meg a problémát.

A kormány részéről Draskovics Tibor azonban cáfolta ezeket az értesüléseket.

A kormányszóvivői tájékoztatón a tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: nincs ilyen pénzügyminisztériumi szándék, illetve álláspont.

A miniszter hozzátette: annál a korcsoportnál, ahol rövid a felhalmozási idő, meg kell adni az esetleges visszalépés lehetőségét. Azonban az anyagi kompenzáció fel sem merült.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtóosztályának vezetője megerősítette: folyik a szakértői munka a tárcánál, de egyelőre nem született döntés az ügyben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást