Újra AB előtt vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj

Infostart
2007. július 9. 11:30
Újra az Alkotmánybíróság elé kerül a vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal és a tandíjjal összefüggő fideszes népszavazási kezdeményezés. Sereg András, a testület sajtófőnöke az InfoRádiónak azt mondta: három magánszemély megtámadta a múlt héten az Országos Választási Bizottság döntését, amelyben hitelesítették az aláírásgyűjtő íveket.

A három magánszemély a népszavazás tilalmi tárgyköreivel kapcsolatban fordult az Alkotmánybírósághoz. Annak a megvizsgálását kérték, hogy a kérdések nem ütköznek-e az alkotmányba, illetve a népszavazási törvényben felsorolt tilalmi tárgykörökbe - mondta el az InfoRádiónak Sereg András.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy mivel a népszavazási kérdéseket már megvizsgálta az Országos Választási Bizottság és az Alkotmánybíróság is, tulajdonképpen megítélt dologról van szó. "De az eljárási szabályok szerint van lehetőség kifogást benyújtani, az AB-nek pedig ilyenkor kötelessége eljárni" - hangsúlyozta.

A beadványt magánszemélyek adták be, akik nem járultak hozzá személyazonosságuk felfedéséhez - tette hozzá.

Sereg András elmondta, hogy július 16-ától augusztus 17-éig ítélkezési szünet van, az első teljes ülést az AB augusztus 27-28-án tartja. Ezen a tervek szerint napirendre tűzik a kérdés megtárgyalását, és elképzelhető, hogy a határozat is megszületik.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást