Hálapénzről nincs szó az orvosok etikai kódexében

Infostart
2007. július 7. 10:39
A hálapénzről nem ejt szót, az intim testtájak vizsgálatát viszont részletesen szabályozza az új orvosetikai kódex - olvasható a Népszabadságban. A napilap azt írja: az elvárható orvosi magatartást eddig a kamara etikai statútuma szabályozta.

Ez nevesítette a hálapénz fogalmát: utólag, önként lerótt hálaként. S bár a kódex a jelenséget megalázónak ítélte - az orvosok "gazdaságilag hátrányos helyzete" miatt -, az elfogadást nem tiltotta.
Az új - a minisztérium által kidolgozott - etikai szabályzat viszont a hálapénzt meg sem említi. Az érintett szervezetek álláspontjáról és az ellentmondásokról a Népszabadságban olvashatnak.

Vizsgálatot kezdett az Egészségbiztosítási Felügyelet a kórházakban többek között annak tisztázására: nem generálnak-e tudatosan várólistát azért, hogy a betegeknek pénzért gyorsabb ellátást kínálhassanak - írja a Magyar Nemzet.

Szakértők szerint ez azonban aligha tárja fel a visszaélések többségét, a vizsgálat ugyanis kérdőíves, és az intézmények önbevallásán alapul. A felügyelet elnöke hangsúlyozza: ez is jobb a semminél. Részletek a Magyar Nemzetben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást