Horn nem kap kitüntetést - a nap legfontosabb hírei

InfoRádió / MTI
2007. július 4. 19:20
Visszautasította a Horn Gyula volt kormányfő kitüntetésére vonatkozó miniszterelnöki előterjesztést az államfő. 2009 januárjától tart elképzelhetőnek egy átfogó adóreformot a miniszterelnök. Brüsszelben elfogadta az uniós borpiac reformjáról szóló javaslatcsomagot az Európai Bizottság. A nap legfontosabb hírei.
Nem kap kitüntetést Horn Gyula

Visszautasította a Horn Gyula volt kormányfő kitüntetésére vonatkozó miniszterelnöki előterjesztést a köztársasági elnök. Sólyom László döntésének indoklásában úgy fogalmaz: Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével. A Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából kitüntetésre javasló Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: álláspontja és érvei nem változtak.

Gyurcsány: adóreform 2009-től

2009 januárjától tart elképzelhetőnek egy átfogó adóreformot a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: ehhez már tavasszal módosítani kell több törvényt. Az ingatlanadóról a kormányfő azt mondta: még nincs kidolgozott koncepció. Hozzátette: a kabinet jelenlegi szándéka szerint az értékalapon kivetett adó az önkormányzatoknál maradna.

Nagy különbség a pártok között

A Tárki adatai szerint ismét növekedett a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között. A júniusban 1000 ember megkérdezésével készült felmérés alapján az ellenzéki pártot a biztos szavazó pártválasztók 62, a szocialistákat 25 százaléka támogatja. Ha most lennének a választások, akkor a két nagy párton kívül csak a 6 százalékon álló MDF jutna be a parlamentbe, míg az SZDSZ támogatottsága most 2 százalékos.

Sztrájk a vasútnál

Július 23-án reggel 6 órától kétórás sztrájkot hirdet a Mozdonyvezetők Szakszervezete a vasúti üzembiztonság javítása érdekében. Borsik János, az érdekképviselet ügyvezető alelnöke az InfoRádióban azt mondta: több magántársaságnál jogellenes módon foglalkoztatnak mozdonyvezetőket, de eddig mindössze egy tárgyalás volt a kérdésről, holott január óta követelik az azonnali intézkedéseket. A közlekedési tárca értetlenül áll a kezdeményezés előtt. A minisztérium közleményében azt írta: a szakszervezet által kezdeményezett egyeztetés második fordulóját július második hetére tűzték ki.

Fordulat a Kármán-ügyben

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint nem felel meg a valóságnak Kármán Irén újságíró vallomása. A szervezet bűnügyi főosztályának vezetője azt mondta: a nőt nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy azt elmondta. Csizner Zoltán közölte: a helyszíni kamerák felvételei nem támasztják alá a sértett állítását, hogy egy XX. kerületi utcában megálló autó utasa bántalmazta, és a gépkocsiba kényszerítette. Az újságírót - aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - június 22-én éjszaka összekötözve találták meg a Lágymányosi és a Petőfi híd között, a Duna-parton. Kármán Irén fenntartja vallomását.Tokaj gondja

Magyarország is részt szeretne venni a szlovákiai Tőketerebesre tervezett széntüzelésű hőerőmű építésének engedélyezési eljárásában - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A tárca a tájékoztatás szerint felvette a kapcsolatot a szlovák illetékesekkel. Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az InfoRádióban korábban azt mondta: a tervezett erőmű - amely szerinte a kénkibocsátás miatt károsítaná a növényeket és a talajt - nagy kockázatot jelent a környezetre és a térségben megélhetési forrást jelentő turizmusra is.

Borreform

Brüsszelben elfogadta az uniós borpiac reformjáról szóló javaslatcsomagot az Európai Bizottság. A tervezet lényege, hogy megszüntesse a közösségben a bortúltermelést. A magyar agrártárca és Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő több szempontból is elfogadhatatlannak tartja a tervezetet. A javaslat értelmében a borágazat eddigi uniós költségvetése változatlan maradna, de az évi 1,3 milliárd euró elköltését új módon szabályoznák; többet költenének például marketingre és az úgynevezett kivágási programok támogatására.

Francia megszorítás

Franciaországban 1,2 milliárd eurós megszorító csomagot jelentett be a kormány a társadalombiztosítás hiányának csökkentésére. Francois Fillon kormányfő közölte: a jövőben azoknak, akik a háziorvos beutalója nélkül fordulnak szakorvoshoz magasabb önrészt kell fizetniük, az egy eurós vizitdíj pedig ezután minden igénybe vett ellátásért külön fizetendő Franciaországban.

A Hamász is segített

A brit külügyminiszter elismerte, hogy a Hamász radikális palesztin mozgalom is szerepet játszott Alan Johnston BBC-tudósító kiszabadulásában. David Miliband Londonban azt mondta: Mahmúd Abbász palesztin elnök és a Hamasz vezetésének közbenjárása sokat segített abban, hogy a négy hónapja fogva tartott újságíró kiszabadult.