Ellenállásra készül a szocialista képviselő

Infostart
2007. július 4. 06:48
A Népszabadság azt írja, hogy Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere csak akkor szavazza meg a parlamentben az ingatlanadó bevezetését, ha egyúttal nem teszik kötelezővé a jelenlegi helyi adók megszüntetését.

Ajkán most az ingatlantulajdonosok évente négyzetméterenként 220 forint telekadót fizetnek, építményadót azonban csak jogi személyektől szednek: évente négyzetméterenként 900 forintot.

Schwartz Béla csak a kommunális adó átalakításával tudja elképzelni az ingatlanadó helyi bevezetését. Jelenleg minden ajkai ingatlantulajdonos - az épület méretétől függetlenül - évi hatezer forint kommunális adót fizet.

A polgármester szerint az 50 millió forintnál kisebb értékű ingatlanok tulajdonosai számára megmaradna ez az adó, míg az efölötti értékű lakóingatlanok esetében megszűnne, helyette viszont a kommunális adónál nagyobb ingatlanadót vetnének ki.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy kiszivárgott információk szerint az Európai Bizottság a tavalyihoz meglehetősen hasonló borreformról szóló jogszabálytervezettel rukkol ma elő.

A tervezet lényegében csak két ponton változott: egyrészt a kivágandó szőlőterületet 400 ezer hektárról 200 ezerre csökkentették, másrészt pedig bekerült egy marketingtámogatási lehetőség, amely viszont csak az unión kívüli országokban használható fel.

Az Index.hu-n olvasható, hogy q kormányfői stáb kommunikációs főigazgatója állítólag durván beszólt az MSZP elnökhelyettesének, Juhász Ferenc pedig - ez tény - a környékére sem ment az SZDSZ-szel folytatott koalíciós egyezkedésnek.

Az MSZP-sek által gyanított nézeteltérésekről szóló pletykák mellett hamar elterjedt, hogy Juhász szembetűnő távolmaradása annak is köszönhető, hogy egy nemrég lezajlott feladat-kijelölő értekezleten - miután szóba került az elnökhelyettes - Baráth Péter, kormányzati kommunikációs főigazgató illetlen kifejezéssel kérdezte meg, hogy "ki az a Juhász Ferenc?"

Úgy tudni, hogy az ügy miatt Baráth Péter kénytelen volt találkozót kezdeményezni Juhász Ferencnél.

A Világgazdaság számol be arról, hogy közel 26 milliárd forinttal kevesebbet költött június 30-ig a gyógyszerek támogatására a tb, mint az elmúlt év első felében. Ötödével csökkent a dobozforgalom, 15 százalékkal a receptek, a betegek és a táppénzes napok száma.

A biztosító idei gyógyszerkiadásait 320 milliárd körüli értékre prognosztizálják, a gyártók gyógyszeradója 30-35 milliárd lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást