Vizsgálat indul a Wekler-ügyben

InfoRádió / MTI
2007. július 3. 20:55
Wekler Ferenc volt szabad demokrata képviselő szerint pusztán személye lejáratására alkalmasak azok az "önkényesen egymás mellé rendezett" értesülések, amelyeket a Magyar Nemzet közölt kedden. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter közölte: vizsgálatot kért az ügyben törvényességi felügyeletet gyakorló regionális közigazgatási hivatal vezetőjétől.

A Magyar Nemzet - a Hír TV beszámolója alapján - azt közölte, hogy "szőlőtelepítési botránya után újból állami pénzekhez jutott Wekler Ferenc családi cége, ezúttal a DDRFT jóvoltából, amelynek éppen a szabad demokrata politikus az elnöke".

A politikus szerint a napilap és a televízió egy 2006. március 30-i, nyilvános DDRFT-ülést igyekszik úgy feltüntetni, "mintha az és az ott történtek napjaink újabb eseményei közé tartoznának", holott akkor - 15 hónappal ezelőtt - nem elnöke, hanem csak tagja volt a testületnek.

Így semmilyen napirendet és döntési javaslatot sem terjeszthettem elő, erről bárki számára hozzáférhető jegyzőkönyvek tanúskodnak - írta a politikus.

Hozzátette: az említett, 2006. márciusi ülésen a téma egy cseh szakértők közreműködésével, szennyvíztisztító kifejlesztése és a prototípus elkészítése volt.

Emlékeztetett: ez az aprófalvak, a Balaton-parti települések évtizedek óta megoldatlan szennyvíztisztításának uniós szintű kiépítésére kínálhat majd a mai áraknál lényegesen olcsóbb lehetőséget.

"Már a pályázat beadásánál minden személyes adat a bíráló bizottság rendelkezésére állt, tehát tudott volt a családom tagjainak részvétele, ezt semmilyen törvény vagy eljárási rend nem zárja ki" - írta a politikus.

Vizsgálat lesz az ügyben

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter közölte: vizsgálatot kért az ügyben törvényességi felügyeletet gyakorló regionális közigazgatási hivatal vezetőjétől.

A miniszter hangsúlyozta: minden olyan esetben, amikor felmerül a szabálysértés lehetősége, azt ki kell vizsgálni.

Bajnai Gordon elmondta: azt kérte az ügyben törvényességi felügyeletet gyakorló regionális közigazgatási hivatal vezetőjétől, hogy két hét alatt vizsgálja ki az ülésen elhangzottakat, nézze meg, történt-e jogszabálysértés, mert ha igen, akkor ezzel szemben el kell járni.

A miniszter szerint etikai szempontból is vizsgálni kell azt a kérdést, hogy politikus vagy hozzátartozói miként vehetnek részt pályázati döntéshozatalban, illetve pályázatokon.