Az államfő megtagadhatja a kitüntetések adományozását

InfoRádió / MTI
2007. július 3. 11:14
A köztársasági elnök megtagadhatja a kitüntetések adományozását - döntött az Alkotmánybíróság.

Az indoklás szerint az államfőnek valódi, érdemi döntési joga van arra, hogy a köztársaság alkotmányos értékrendjébe ütköző kitüntetések esetén az arra vonatkozó előterjesztést ne írja alá, annak adományozását megtagadja. Az államfőnek indokolnia kell döntését.

A Sólyom László köztársasági elnök tavaly március 13-ai indítványára született alkotmánybírósági határozat kötelezi az országgyűlést, hogy az év végéig részletesen szabályozza a kitüntetések adományozását.

A hét-négy arányban meghozott többségi döntés kimondja: az államfő egyéni kegyelmezési joga is valódi döntési jogkör.

Egyet nem értés

Sólyom László azután fordult a testülethez, hogy nem értett egyet több, tavaly március 15-ei kitüntetéssel, legutóbb pedig Horn Gyula volt miniszterelnök jelölése miatt fejezte ki aggodalmát.

Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke azt mondta: Sólyom László szerint Horn Gyula 1956-os tevékenysége ellentétes az alkotmány értékrendjével.

Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javasolta az államfőnek, hogy 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki Horn Gyulát külügyminiszterként és kormányfőként végzett tevékenységéért.

Az Alkotmánybíróság döntése után Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője közölte: az államfőnek át kell tanulmányoznia a határozat szövegét, utána rövid időn belül kialakítja álláspontját Horn Gyula kitüntetése kapcsán.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást