Hamarosan megválaszthatjuk gyermekeink nemét?

Infostart
2007. június 29. 20:40
Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője szerint Magyarországon is nőne a születések száma, ha a párok megválaszthatnák másodszülött gyermekük nemét. A politikus határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a szükséges törvény előkészítéséhez.

A parlamenti képviselő az InfoRádiónak elmondta: az országgyűlési határozati javaslat előírja a kormány számára a témában szükséges törvényalkotási munka áttekintését.

Török Zsolt szükségesnek tartja, hogy szervezzenek társadalmi párbeszédet, kérjék ki az illetékes ombudsman állásfoglalását, és vegyék figyelembe az orvosi szakmai kollégiumok véleményét.

Európán belül Belgiumban, Dániában és Hollandiában, a tengerentúlon Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában működik ez a rendszer; azok a párok választhatják meg gyermekeik nemét, akiknek már van egy közös gyermeke.

A szocialista politikus kiemelte: nemzetközi tapasztalatok szerint két azonos nemű gyermek után nagyobb valószínűséggel vállalnak a párok gyermeket, ha megválaszthatják a nemét.

Nem automatikus nemválasztásról van egyébként szó, hanem a már megszületett gyermekével ellentétes nem megválaszthatóságáról - tette hozzá.

Török Zsolt példaként említette, hogy Ausztráliában a szabályozás megváltoztatása utáni első évben körülbelül 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, utána plusz tíz százalék körüli értékre állt be.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást