Összefogtak a magyar óriások

InfoRádió / MTI
2007. június 27. 08:43
A MOL szerződést kötött az OTP Bankkal, amely szerint a pénzintézet részt vesz az olajipari társaság sajátrészvény-vásárlási programjában.

A MOL múlt pénteken jelentette be, hogy a tőkeszerkezet optimalizálása érdekében sajátrészvény-vásárlási program indításáról döntött.

A társaság szerdán tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy kedden ötmillió saját részvényt vett.

Az olajipari cég darabonként 29.974 forintos árfolyamon vásárolt értékpapírokat.

Az OTP Banknak a MOL-ban fennálló közvetlen és közvetett befolyása pénteken 9,098 százalékra, 9.752.158 darab részvényre emelkedett.

A részesedésből 8.757.362 darab részvény értékpapír-kölcsönzési szerződés keretében került a bank birtokába.

A MOL saját részvényekre vonatkozó 10 százalékos korlátozás miatt írtak alá megegyezést a 8.757.362 darab saját részvény kölcsönadásáról.

Így a MOL 2.141.163 darab "A" sorozatú és 578 "C" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik majd. Ez lehetővé teszi, hogy további saját részvényeket vásároljon a piacon.

A MOL azután kezdett saját részvényeinek felvásárlásába, hogy kiderült: az OMV olajtársaság jelentősen növelte részesedését a társaságban.

Az ügylettel foglalkozó külföldi lapok orosz érdekeltséget sejtenek a részvényvásárlás mögött.

A portfolio.hu elemzése szerint az ötmillió saját részvény megvásárlása után a MOL menedzsmentje a társaság 29,5 százalékát kontrollálja, és még 2,4 százalékos pakettet vehet a tíz százalékos saját részvény állomány eléréséig.

"Az eddig folytatott gyakorlat természetesen továbbra is nyitva áll: a saját részvényeket kihelyezheti a cég, majd újra veheti a papírokat a 10 százalékos limitig" - írta az internetes lap.