Szili: a kormányátalakítással lezárult egy korszak

Infostart
2007. június 26. 12:32
A kormányátalakítás az Országgyűlés elnöke szerint azt jelzi, hogy a kabinet lezárt egy időszakot, és új következik. Szili Katalin a most lezárt parlamenti évad számszerű eredményeinél fontosabbnak tartja a Parlament munkájának színvonalát. Az elfogadott törvényeket a társadalmi elfogadás minősíti majd - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szili Katalin azokkal az elemzőkkel ért egyet, akik szerint a kormányátalakítással Gyurcsány Ferenc megerősítette pozícióit, a reformok pedig folytatódni fognak.

"Kormányt átalakítani akkor szoktak, ha lezárul egy időszak. Ezzel is jelzik, hogy új korszak kezdődik" - hangsúlyozta Szili Katalin, aki emlékeztetett: lezárult egy egyéves időszak, amikor a reformok elkezdődtek, s egy új kezdődött, amikor a hangsúly a közigazgatást bürokrácia-mentesebbé, hatékonyabbá tételére kerül. "Egy év múlva derül majd ki, hogy ez sikerült-e, vagy sem" - tette hozzá.

A most zárult parlamenti évaddal kapcsolatban a parlament elnöke elmondta: az Országgyűlés elkezdte a nagy változtatásokkal kapcsolatos törvények - így a felsőoktatásról és az egészségügy néhány szegmensét érintő jogszabály - elfogadását. Tavasszal 106 törvényt, illetve törvénymódosítást fogadtak el, és mintegy hetven országgyűlési határozatot hoztak.

A lényeg azonban szerinte nem a számszerű teljesítés, hanem az, hogyan igazolja vissza, és elfogadja-e a döntéseket a társadalom.

Fontos a törvényhozási munka minősége is - tette hozzá Szili Katalin, aki a beszédek hangnemét, a példamutatást illetően érez hiányosságokat.

Véleménye szerint a Parlamentben folyó munka, s annak a stílusa nagyon nagy hatással van a társadalmi folyamatokra. "Ha az ország házában agresszív a hangnem, nem tartják tiszteletben a képviselők egymás véleményét, ez az élet más területein is megmutatkozik" - vélekedett.

A teljes beszélgetést kedd este 19 órától sugározza az InfoRádió.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szili Katalin a kormányátalakításról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szili Katalin a parlamentrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást