Mikola szerint a kormány javaslata életképtelen

Infostart
2007. június 26. 16:18
A Fidesz szerint ebben a formában életképtelen a kormány által meghirdetett új egészségbiztosítási modell. Mikola István, a párt egészségpolitikusa hangúlyozta: a koalíció ezzel a lépéssel az egészségbiztosítási piac teljes liberalizációját készíti elő.

A Fidesz várja a több-biztosítós modell bevezetésére vonatkozó elemzéseket és hatástanulmányokat, mert ebben a formájában a kormánypártok által kidolgozott modell életképtelen - mondta Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke.

A politikus hozzátette, hogy Európában sehol nem működik ilyen rendszer.

A kormány tervei szerint 5-7, a magántulajdont beengedő, regionálisan működő társaság jönne létre.

Mikola István szerint a magánbiztosítók csak akkor fektetnének be ilyen társaságokba, ha azok irányítását is átvehetnék.

A Fidesz egészségpolitikusa hangsúlyozta: a kormány ezzel a lépésével is csak az egészségbiztosítási piac teljes liberalizációját készíti elő.

A képviselő kitért arra is, hogy a kormány kommunikációs offenzívát indít a nyáron a több-biztosítós modell bevezetésének népszerűsítésére. Ezt a politikus szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője már meg is kezdte.

Gyurcsány Ferenc a Heim Pál kórházban tett látogatásakor azt mondta, hogy az építkező egészségügyet kell a középpontba állítani a mindennapokban költekező egészségügy helyett. Lendvai Ildikó pedig az egészségüggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nem lesz járulékemelés.

Mikola István szerint az egészségügyre mindenkor költeni kell, a több-biztosítós modell bevezetése miatt pedig járulékemelés is lesz.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást