Háziorvosok: a hálapénz azért kevesebb, mert az emberek rosszabbul élnek

Infostart
2007. június 26. 10:28
Csökkent a hálapénz a háziorvosi rendszerben, de nem a vizitdíj bevezetése miatt, hanem az életszínvonal romlása miatt - mondta az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke.

Február 15-étől néhány kivételtől eltekintve 300 forintos vizitdíjat kell fizetnie mindazoknak, akik felkeresik háziorvosukat vagy ellátogatnak egy szakrendelőbe.

A kormány célja a bevezetésével az volt, hogy kevesebben menjenek feleslegesen orvoshoz, illetve az, hogy megszűnjön a hálapénz az egészségügyben.

A háziorvosi praxisok vizitdíjból származó bevétele kezdetben, az ellátási körzet nagyságától függően 100 és 180 ezer forint között mozgott havonta - mondta Kertai Aurél. Az összeg azonban csökkent, amióta a betegeknek már háromhavi gyógyszert lehet felírni egyszerre.

Mint mondta, az orvoshoz fordulók számát ez az intézkedés csökkentette, és nem a vizitdíj bevezetése. Aki korábban havonta többször is felkereste háziorvosát, az most is sűrűn jár az orvoshoz.

A hálapénz ugyan csökkent az elmúlt hónapokban, a háziorvosi szekció elnöke szerint azonban ez nem a vizitdíjnak köszönhető, hanem annak, hogy az emberek rosszabbul élnek. Úgy látja, a vizitdíj nem érte el azokat a célokat, amelyek miatt bevezették.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást