A rendőrség feladata a határőrizet

InfoRádió / MTI
2007. június 25. 19:11
Módosította a rendőrségről szóló törvényt az Országgyűlés. A képviselők egyben hatályon kívül helyezték a határőrizetről és a határőrségről szóló törvényt. A változtatásokra a rendőrség és határőrség integrációja miatt volt szükség.

A rendőrség és határőrség összevonása után a rendőrségnek - a közbiztonság és a közrend védelmén túl - feladata lesz az államhatár őrzése, a határforgalom ellenőrzése és az államhatár rendjének fenntartása is.

Átalakul a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, amely Készenléti Rendőrség néven alapvetően közrendvédelmi tevékenységet lát el, a Rebisz Autópálya Rendőrségből, a Légirendészeti Parancsnokságból és a három vízirendészeti kapitányságból pedig megalakul a Közlekedésrendészeti Parancsnokság.

A törvénymódosítással létrejön a Független Rendészeti Panasztestület is, amely a rendőrség szakmai tevékenysége feletti civil kontrollt teremti meg.

A törvényben - fideszes képviselők indítványára - már nem szerepel a tömegoszlatáshoz használható eszközök között a gumilövedék.