Továbbra sem állapodott meg mindenről az MSZP és az SZDSZ

InfoRádió / MTI
2007. június 24. 17:41
Nem állapodtak meg a koalíciós pártok az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. Az MSZP és az SZDSZ délutáni egyeztetése után a két párt vezetője arról számolt be, hogy a jövő héten még tárgyalnak a vitatott kérdésekről, de július 1-ig új mellékletekkel egészítik ki a koalíciós megállapodást, így egy hét múlva jóváhagyhatják az egyezséget.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke közölte: az egészségügyi biztosítási rendszerben - a tervek szerint - egyesítik a versenyt és a szolidaritást, vagyis az egységes társadalombiztosítás fenntartása mellett újabb pénztárak jönnek létre, amelyeket egy átmeneti időszak után a régiókhoz rendelnének. A kormányfő szerint a biztosítási rendszer átalakítása 2008 végére, 2009 elejére zárulhat le.

Kóka János szabad demokrata pártelnök arról beszélt, hogy a 10 pontból álló megállapodás-tervezet az egészségügy mellett a növekedés, az igazságosság, a környezetvédelem és a kampányfinanszírozás ügyét is tartalmazza.

Mikola István, az Orszsággyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke korábban azt mondta: pártja ellenállásra szólítja fel az embereket, a kórházakat és a civil szervezeteket, ha a kormányzat döntést hoz az egészségbiztosítás privatizációjáról.