Van egyáltalán nem egészséges élelmiszer?

Infostart
2007. június 23. 07:26
Transz-zsírok, koleszterin, cukor - mindegyik káros az egészségünkre. Ellenségnek kikiáltani egyiket sem érdemes, a szakemberek egyetlen élelmiszerre sem mondják, hogy egészségtelen. A lényeg a mennyiség - mondja a Táplálkozástudományi Társaság elnöke.

Sosem állították azt a táplálkozástudományi szakértők, hogy egyes élelmiszerek egészségtelenek, vannak azonban olyanok, amelyekből gyakran és sokat, vagy ritkán és keveset ajánlanak - mondta az InfoRádiónak a Táplálkozástudományi Társaság elnöke.

Barna Mária hozzátette: ma is javasolt, hogy kevesebb tojást egyenek azok, akiknek magasabb a koleszterinszintjük, de nem olyan szigorú ez a korlátozás, mint korábban, hiszen a szakemberek már tudják, hogy a szervezetben keletkező koleszterin is hasonló.

A vajról és a margarinról szólva a Táplálkozástudományi Társaság elnöke közölte: régebben a keményítést hidrogénezéssel végezték, aminek hatására úgynevezett transz-zsírok keletkeztek. Ezeknek olyan a hatásuk, mint a telített zsírsavaknak, tehát növelik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Ma a margarinok már más módszerrel készülnek, a sütőzsírokat azonban érdemes lenne ebből a szempontból megvizsgálni - fűzte hozzá Barna Mária.

Előfordul, hogy rövid időn belül egymásnak ellentmondó tanácsokat, javaslatokat is olvashatnak azok, akiket foglalkoztat az egészséges táplálkozás.

A szakértő elmondta: vannak bizonyos kérdések, amelyekben egyetértés van a szakemberek között, a tudomány azonban gyorsan produkálja az újabb és újabb eredményeket. Ezeknél értékelni kell, hogy milyen forrásból származik az információ.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást