Végleg lekerült a kormány napirendjéről az SZDSZ javaslata

Infostart
2007. június 22. 11:00
Az Államreform Bizottság alelnöke szerint nincs elvi különbség az MSZP és a testület egészségbiztosítási modellje között. Az alapelvek azonosak, a régiós biztosítókat azonban máshogy képzeli el a párt és a bizottság. Draskovics Tibor szerint a koalíciós pártok meg is állapodhatnak valamelyik változatról a vasárnapi egyeztetésen.

Úgy tűnik, végleg lekerült a kormány napirendjéről az SZDSZ által javasolt, teljesen piaci alapú egészségbiztosítási modell.

Bár a múlt heti sajtóértesülést egyelőre senki nem erősítette meg, az MSZP frakcióvezetője és a közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli miniszterjelölt egyaránt arról beszél, hogy két változat között dönthetnek a koalíciós pártok a vasárnapi egyeztetésen.

Az egyik biztosan a szocialista javaslat. Gyurcsány Ferenc pártelnök múlt héten vázolta az MSZP kompromisszumos ajánlatát.

"Ezt a versenyt a biztonságos átmenet érdekében alapvetően regionális alapokon megszervezett pénztárokból kell elindítani, aztán nyissuk ki ezeket a pénztárakat, és a megalakulást követően tehessenek ezek a pénztárak más régiók számára is ajánlatot" - mondta a miniszterelnök.

A másik, terítéken lévő javaslat az Államreform Bizottság által kidolgozott modell.

Draskovics Tibor, a testület alelnöke, akit hétfőn neveznek ki a közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli miniszternek, a parlament alkotmányügyi bizottsági meghallgatásán azt mondta, az ő modellje 90 százalékban megegyezik a szocialista javaslattal.

Draskovics Tibor szerint mindkét tervezet bevonná a magánbefektetőket, de megtartaná az állami többséget. A miniszterjelölt azonban nem a fejlesztési régiók mentén alakítaná ki a biztosítókat.

"A ma meglévő tervezési-statisztikai régióktól eltérően, de regionális alapon kellene szétosztani az induló pillanatban a biztosítottakat ezek között az intézmények között. Mi egy olyan formulát javasoltunk, ami a különböző egészségi állapotú és intézményekkel való ellátottságú megyéket kombinálja egy-egy egészségbiztosítási pénztár portfóliójában" - jelentette ki a miniszterjelölt.

Draskovics Tibor szerint a két modell között nincs elvi különbség. A miniszterjelölt szerint a vasárnapi egyeztetésen - ennek megfelelően - döntés születhet egyebek mellett az egészségbiztosítási reform következő lépéséről is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gál J. Zoltán a koalíciós egyeztetésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást