Bírják a nyaralások miatti rohamot a okmányirodák

Infostart
2007. június 22. 16:22
A nyaralások leszervezésével ugrásszerűen megnőtt az okmányirodákban az útlevélkérelmezők száma. A jelenlegi adatok szerint országosan jóval ezer felett vannak azok, akik már beadták papírjukat. Bugyi Éva, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának osztályvezetője elmondta: a hivatalok bírják a rohamot, mindenki a megszabott határidőn belül kapja kézhez az útlevelét.

A nyaralási szezon miatt jelentősen megnőtt azok száma, akik útlevelet igényelnek, ezért az okmányirodákban sorban állásra kell számítani - mondta az InfoRádiónak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának osztályvezetője.

Bugyi Éva kifejtette: a várakozásra a kérelem benyújtásakor kell számítani, de a kibocsátás a megszokott időn belül történik.

Az ügyintézési határidő harminc nap, a gyakorlat szerint három héten belül elkészül az okmány - tette hozzá. Az osztályvezető kiemelte, hogy a postázás miatt hosszabb lehet az az idő, amíg kézhez kapja az ügyfél az útlevelét.

Érdemes az utazás előtt legalább egy hónappal átnézni a család okmányait, hogy érvényesek-e még - hangsúlyozta Bugyi Éva.

Az osztályvezető kiemelte, hogy 14 éven aluli gyermek csak útlevéllel léphet ki az országból, és a gyerekek okmányai hamarabb járnak le, mint szüleiké.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást