"Az állam nem ismerheti el a pufajkás örökséget"

Infostart
2007. június 22. 16:55
A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerint Horn Gyula most is törvényesnek tartja 1956-os szerepvállalását, ezért aggályos, hogy állami kitüntetést kapjon. Kumin Ferenc az InfoRádiónak azt mondta: az állam nem ismerheti el az 50 évvel ezelőtt történt antidemokratikus cselekedetek örökségét. A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint Horn Gyula külügyminiszteri és kormányfői tevékenységét kell mérlegre tenni.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője felidézte, hogy 1956-os szerepvállalásával kapcsolatban Horn Gyula egy közelmúltban megjelent interjúban megerősítette: "pufajkásként a törvényes rendet védte".

Mindenkinek van szerepe a múltban, és erre sokféleképpen tekinthet vissza, de ez egy elég egyértelmű meghatározása annak, amit Horn Gyula saját magára nézve ebben a tekintetben vall - fogalmazott Kumin Ferenc.

A főosztályvezető kiemelte, hogy amikor egy állami, ráadásul a legmagasabb kitüntetés adományozásáról van szó, figyelembe kell venni a teljes életutat.

Teljesen természetes, hogy Horn Gyulát külföldön számos alkalommal kitüntették, mert a külföld a külügyminiszter, majd később a miniszterelnök Horn Gyulával érintkezett. Amikor azonban Magyarországról beszélünk, akkor a teljes személyiséget és életutat kell tekinteni - hangsúlyozta Kumin Ferenc.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője leszögezte: ha Horn Gyula ma is úgy határozza meg magát, hogy a törvényes rendet védelmezte a pufajkások oldalán, akkor teljesen egyértelmű, hogy ezt a fajta örökséget az állam nem ismerheti el.

Gál J. Zoltán: azt kell nézni, hová tart az ember

A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint Gyurcsány Ferenc a jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

Gál J. Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: az elnöki állásfoglalás több szempontból is csalódást keltő, hiszen Európában és a világban Horn Gyula progresszív politikusnak számít.

Egy alkotmánybírósági beadvány nem írja felül a hatályos jogszabályokat, Sólyom Lászlónak tudnia kell, milyen lehetőségei vannak a köztársasági elnöknek ebben a kérdésben - tette hozzá Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke.

Gál J. Zoltán úgy véli: Magyarországnak 2007-ben ideje azzal foglalkoznia, hogy egy korábbi politikusa hova tart, mit tett a rendszerváltozás környékén és utána; azt kell nézni, hogy egy ember hová tart, nem azt, hogy honnan jött.

Ha a miniszterelnök Horn Gyula külügyminiszteri és miniszterelnöki tevékenysége alapján indítványozta a kitüntetést, akkor ezt kell megítélni - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kumin Ferenc Horn Gyula kitüntetésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gál J. Zoltán Horn Gyula kitüntetésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást