Támogatta a nemzetbiztonsági bizottság Szilvásy György kinevezését

InfoRádió / MTI
2007. június 21. 14:49
Meghallgatta a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága Szilvásy Györgyöt, a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet. A kinevesét a testület kormánypárti többsége támogatta, nemmel szavaztak a fideszes és KDNP-s képviselők, az MDF-es Boross Péter pedig tartózkodott.

A polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt legfontosabb feladatának a szolgálatok politikai befolyástól mentes működését tartja.

Szilvásy György az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtti keddi meghallgatásán kijelentette: a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok eddig is törvényesen működtek.

A miniszterjelölt hangoztatta: a független szolgálatok eredményes és hatékony tevékenysége nem kormányzati, hanem nemzeti érdek.

Szilvásy György szerint szükségesnek tartotta, hogy a jövőben összehangoltabban működjenek a kormányzati szervek, ennek érdekében erősítené a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központot és hatékonyabbá tenné az információ-áramlást a szervezet és a rendőrség, a határőrség, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) között.

Szilvásy György közölte: az elmúlt egy év tapasztalatai arra indítják őt és a kormányt, hogy korszerűsítsék a Nemzetbiztonsági Hivatal szervezetét, hogy a változó kihívásokra a szervezet képes legyen azonnali válaszokat adni.

A fideszes Kövér László az ülésen kijelentette: az, hogy az NBH politikai befolyástól mentesen tevékenykedett volna, "kincstári állítás".

Az Orbán-kormány titkosszolgálatokat felügyelő volt tárcanélküli minisztere közölte: úgy tudja, hogy az NBH jelenlegi megbízott főigazgatóját - akit a miniszterjelölt felkészültnek nevezett - "nyomós okkal" elbocsátották egy másik nemzetbiztonsági szolgálat kötelékéből.

A miniszterjelölt kinevezését a nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti többsége támogatta, nemmel szavaztak a fideszes és KDNP-s képviselők, Boross Péter (MDF) pedig tartózkodott. A testületi ülés jelentős része zárt ajtók mögött zajlott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást