Sólyom László aggályosnak tartaná Horn Gyulát kitüntetését

InfoRádió / MTI
2007. június 21. 16:48
Sólyom László aggályosnak tartja, hogy Horn Gyulát kitüntessék, ugyanis a korábbi miniszterelnök 1956-os tevékenységét ellentétesnek tartja az alkotmány értékrendjével - mondta Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke.

Az államfő aggályosnak tartja, hogy Horn Gyulát kitüntessék, mert 1956-os tevékenysége ellentétes a Magyar Köztársaság Alkotmányának értékrendjével - közölte a sajtófőnök.

A távirati iroda úgy értesült, hogy Gyurcsány Ferenc levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

Wéber Ferenc elmondta: a köztársasági elnök Horn Gyula kitüntetésének ügyében megvárja az Alkotmánybíróságnak a kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését. A sajtóban megjelent hírek szerint az Ab még a testület nyári szünete előtt dönt a kitüntetésekkel kapcsolatos alkotmányértelmezésről - tette hozzá.

Sólyom László köztársasági elnök még 2006. március 13-án fordult alkotmányértelmezési indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a kormány, illetve a miniszterelnök által javasolt állami kitüntetésekkel kapcsolatban.