Rosszul van a magyar politikától? Nem ön az egyetlen!

Infostart
2007. június 21. 11:26
Az elmúlt napokban a két nagy párt vezető politikusai szinte minősíthetetlen hangon üzengettek egymásnak a sajtón keresztül. De ez vajon kinek jó? A Politikai Diskurzuskutató Központ kutatási igazgatója szerint senkinek. Sőt, jó érzésű emberek rosszul érzik magukat az ilyen szóváltásoktól.

A Politikai Diskurzuskutató Központ kutatási igazgatója a demokrácia deficitjének tartja, hogy a két nagy párt vezető politikusai az elmúlt napokban szinte minősíthetetlen hangnemben üzengettek egymásnak.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke nemrég azt mondta: Gyurcsány Ferenc alkalmatlan a miniszterelnöki feladatok ellátására, mert a kormányfő nyilvános szereplései és interjúi azt bizonyítják, hogy ideggyenge. Szerinte a miniszterelnök az elmúlt időszakban egyre furcsábban viselkedik, zavarosan, olykor összefüggéstelenül beszél.

Ideggyengeség és tahóság


Az MSZP szóvivője "politikai tahóságnak" minősítette az ellenzéki politikus véleményét. Nyakó István InfoRádiónak kijelentette: nem szeret, nem kell, és nem is kénytelen reagálni a politikai tahóságra, "úgyhogy ennyiben maradna ebben az ügyben". A Kormányszóvivői Iroda válaszában Orbán Viktort vádolta meg azzal, hogy "pénzért árulja beszédeit".

Szabó Márton politológus az InfoRádiónak azt mondta: ez a gondolkodás a társadalom moralitását is gyengíti.

Mint mondta, az embereknek ilyenkor olyan érzésük lehet, mint ha zajlana a választási kampány. Annak ugyanis gyakran része, hogy az egymással rivalizáló felek kétségbe vonják a másik képességeit vagy józan eszét.

Az effajta mocskolódások szerinte nem csak Magyarországon jellemzik a kampányokat. Szerinte a pártverseny gyakran furcsa dolgokat produkál, amelyet a politológus a demokrácia deficitjének értékel.

"Kifejezetten rosszul érzem magam"


Szabó Márton csak attól tart, hogy ha elhangzik egy ilyen kijelentés, és arra válasz is érkezik, akkor ez a beszédstílus elterjedhet. A politika pedig szépen lassan az embereket is bevonja a mocskolódásba.

Az eseményre a magánemberek is reagálnak, egy ilyen szóváltás senkit sem hagy érintetlenül.

Az ilyen beszéd azonban végső soron mindenkinek rossz. "Amikor ilyeneket hallok, kifejezetten rosszul érzem magam magánemberként" - jelentette ki.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást