Chikán: A reformok szükségesek, de átgondolatlanok

Infostart
2007. június 21. 06:58
A kormány kiigazító programjára szükség volt, a kabinet akkor került nehéz helyzetbe, amikor ezt összehangolta az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel és a társadalmi reformcsomaggal - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Chikán Attila. Az egyetemi tanár hozzátette: bár a kormány 17 éves tartozását törleszti azzal, hogy elindította a reformfolyamatokat, egyértelműen látszik, hogy azok többnyire átgondolatlanok és nem egy előre meghatározott koncepció mentén haladnak

A kiigazítás megindítása, a konvergenciaprogram meghirdetése szükséges volt a kialakult "kvázi vészhelyzetben", azon azonban lehet vitatkozni, hogy mi a program konkrét tartalma, mennyiben tartalmaz bevételnövelő, és mennyiben kiadáscsökkentő elemeket - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója.

Chikán Attila hozzátette: a programot össze kellett kötni az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel, és a társadalmi reformcsomaggal, a kormányzat pedig ezen a ponton került rossz gazdasági helyzetbe annak a rossz gazdaságpolitikának a következtében, amit az előző ciklusban folytattak.

Sok-sok nehézség

"Mint ha úgy kéne autót vezetnünk, hogy egyszerre nyomjuk a féket meg a gázt, a kezünkkel meg a sebváltót piszkáljuk, mert a kuplung nem működik" - érzékeltette a helyzetet a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársa.

Az egyetemi tanár elmondta: a közgazdászok között vita van arról, hogy jót tesz-e egy országnak az ilyen "vérátömlesztés", mint az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében felhasználandó 8 ezer milliárd forint, hiszen az összeget elköltése akár károkat is okozhat: a gazdaság szereplői a versengés helyett az államtól "koldulhatnak".

Chikán Attila szerint a pénzt jól is el lehet költeni, egy országnak pedig ki kell tudni jelölnie azokat a szempontokat, amelyek alapján a fejlesztést végre akarja hajtani.

Kapkodás

A Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója elmondta: a magyar kormány 17 éves tartozását törleszti azzal, hogy elindította a reformfolyamatokat.

Minden reform rombolással kezdődik, hiszen a régi struktúrát le kell bontani, először pedig mindig ráfordítani kell, az eredmények csak ezután válnak láthatóvá - fűzte hozzá az egyetemi tanár, aki szerint azonban egyértelműen látszik, hogy a jelenlegi átalakítási folyamatok többnyire átgondolatlanok, és nem egy előre meghatározott koncepció mentén haladnak.

A Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója elismerte, hogy a reformokat végre kellett hajtani, hogy a konvergenciaprogram megszorításainak legyen értelmük, az átalakítások tartalma és sorrendje azonban szerinte vitatható.

Chikán Attila hozzátette: a Magyarország előtt álló három nagy társadalmi csomagot, a konvergenciaprogramot, az Új Magyarország Fejlesztési Tervet és a reformokat nem lehet egymás nélkül elképzelni, de ezek végrehajtásához társadalmi célrendszer kell, nem elég csupán az oktatás vagy az egészségügy olcsóbbá tételére hivatkozni.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást